- Sterke economische cijfers en onzekerheid over renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank stuwen de dollar omhoog.
- Ook de verwachting dat Donald Trump de verkiezingen in de VS gaat winnen, speelt de dollar op korte termijn in de kaart.
- Valuta-expert Joey van Hanegem bespreekt het fenomeen van de ‘Trump Trade’.
ANALYSE – De Amerikaanse economie blijft opvallend goed presteren. Wie denkt dat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris kan profiteren van de economische meewind, komt echter bedrogen uit. Op gokplatforms als Polymarket en PredictIt is de Republikein Donald Trump de duidelijke favoriet, terwijl de opiniepeilingen in de VS wijzen op een nek-aan-nek race.
Als je inzoomt op recente macro-economische cijfers in de VS, dan valt op dat peilingen onder inkoopmanagers in het bedrijfsleven per saldo blijven wijzen op groei. De samengestelde PMI-index voor zowel de industrie als de dienstensector steeg in oktober licht, van 54 punten naar 54,3 punten. Een niveau van boven de 50 punten wijst op groei, terwijl een stand onder de 50 punten duidt op krimp.
Wanneer we dieper inzoomen op deze cijfers, is in de Amerikaanse industrie nog steeds sprake van krimp (47,8 punten in oktober), terwijl het PMI-cijfer voor de dienstensector op groei duidt (55,3 punten in oktober). Beide peilingen vielen in oktober wel beter uit dan economen hadden verwacht.
De dollar doet het goed op deze stroom van positivisme. Al zo’n vier weken achter elkaar wint de Amerikaanse munt aan waarde ten opzichte van alle andere belangrijke valuta. Dit komt ook doordat de Amerikaanse centrale bank naar verwachting geen grote renteverlagingen van 0,5 procentpunt meer doorvoert dit jaar, maar zal kiezen voor stapjes van 0,25 procentpunt.
Trump Trade speelt dollar in de kaart
De rally van de Amerikaanse dollar die eind september is ingezet, komt voor een deel ook doordat financiële markten steeds meer rekening houden met de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis.
In dit licht moeten we de term 'Trump Trade' plaatsen. Dit begrip verwijst naar een opvallende trend op de financiële markten in de Verenigde Staten, waar beleggers anticiperen op de verkiezingswinst van Trump.
In reactie daarop gaan markten zich bewegen op een manier die strookt met de verwachting dat Trump tijdens een tweede ambtstermijn omvangrijke belastingverlagingen doorvoert en importtarieven zal verhogen. Op korte termijn leidt dat wellicht tot een verdere boost van de economie, maar op lange termijn kan de VS dan mogelijk inflatiedruk en hogere rentes verwachten.
Wat is hier aan de hand? Beleggers gaan ervan uit dat de beleidsvoornemens van Trump kunnen leiden tot een stijging van de Amerikaanse staatsschuld en rentetarieven. De kosten van lenen voor de Amerikaanse overheid, bedrijven en consumenten zouden dan stijgen. Dit heeft al geleid tot hogere marktrentes voor Amerikaanse staatsobligaties en een stijging van de waarde van de Amerikaanse dollar.
Wat betreft de dollar gaat het er dan om, dat de relatieve aantrekkelijkheid van een valuta mede wordt bepaald door renteverschillen tussen landen. Een hogere rente in de VS maakt het dus aantrekkelijker om vermogen daar te stallen.
Een stijging van de Amerikaanse importtarieven zou de inflatie in de VS kunnen aanwakkeren. Dit zet beleggers ertoe aan om te handelen met het oog op een economische groei die gepaard gaat met een mogelijk hogere inflatie onder een regering van Trump.
Een ander effect van de verwachting dat Trump de verkiezingen gaat winnen, is de duikvlucht van de valuta van opkomende economieën. Vooral de valuta van Latijns-Amerikaanse landen krijgen het zwaar te verduren. Beleggers verplaatsen hun investeringen, nu de kans groter wordt dat deze economieën te maken krijgen met hogere handelstarieven in de VS.
Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat het onduidelijk is hoe een eventuele regering van Trump aankijkt tegen de dollar. Zowel Trump als running mate Vance hebben zich in het verleden uitgesproken voor een zwakkere munt, met het argument dat een sterke dollar slecht is voor de internationale concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven.
Gelet op de stilte rondom dit onderwerp in zijn campagne, is het echter niet de verwachting dat een devaluatie van de dollar hoog op de prioriteitenlijst van Trump staat. We weten dus ook niet hoe Trump dit zou willen realiseren. Bovendien is het de vraag of hij erin zou slagen om de dollar in waarde te laten dalen.
Ondertussen is ook van belang hoe het Amerikaanse Congres er na 5 november uitziet. Dat heeft eveneens invloed op het economische en financiële beleid vanaf 2025. De markten nemen nu een voorschot op een zege van Trump, maar we moeten wachten tot misschien wel ver na 5 november tot we dat zeker weten.
Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland.