- Na maanden van vertraging is het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden toch akkoord met een fors militair steunpakket voor Oekraïne.
- Het gaat om een hulppakket van ruim 60 miljard dollar.
- De Amerikaanse beslissing is een forse tegenvaller voor de Russische president Poetin, die de afgelopen weken kon genieten van een steeds groter materieel overwicht van het Russische leger in Oekraïne.
- Lees ook: Het lijkt erop dat Rusland het Oekraïense leger met zwaardere aanvallen probeert te overdonderen, voordat er meer westerse hulp komt
Lange tijd leek het erop dat de Amerikaanse president Joe Biden er niet meer in zou slagen om een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne door het Amerikaanse Congres te loodsen. Maar Biden heeft aarzelende Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden toch over weten te halen.
Een meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag voor een wetsvoorstel gestemd dat extra middelen toekent aan Oekraïne, ter waarde van ruwweg 61 miljard dollar (ongeveer 57,2 miljard euro). Het voorstel is onderdeel van een pakket wetsvoorstellen ter waarde van 95 miljard dollar, dat ook hulp biedt aan onder meer Israël en Taiwan.
De hulp bestaat voornamelijk uit militaire steun, maar omvat ook economische steun ter waarde van 10 miljard dollar. Dat laatste deel van de hulp is een lening.
Het voorstel gaat nu naar de Senaat, waar het naar verwachting zal worden goedgekeurd. Een stemming in de Senaat vindt mogelijk dinsdag al plaats.
De grootste tegenstand tegen meer hulp voor Oekraïne kwam uit het Huis van Afgevaardigden. Daar dreigde de rechtervleugel van de Republikeinse Partij al maanden de hulp te blokkeren uit onvrede over het volgens hen te coulante immigratiebeleid van de Democratische president Joe Biden.
Rusland heeft druk op Oekraïense troepen opgevoerd
Russische troepen hebben de afgelopen weken vaker grote aanvallen op Oekraïne uitgevoerd met gepantserde voertuigen. Dat wijst erop dat Rusland hoopt op een doorbraak, vóórdat er uiteindelijk meer westerse hulp arriveert.
Oekraïne is er tot nu toe in geslaagd om de aanvallen af te slaan, uitgevoerd door Russische infanterietroepen met steun van gepantserde voertuigen. Dit terwijl het Oekraïense leger kampt met ernstige tekorten aan munitie, wapens en voorraden.
De aanvallen zijn vanaf 20 maart ingezet, stelde de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War eerder deze maand.
"Russische strijdkrachten intensiveren de aanvallen met gepantserde voertuigen voordat in de lente het terrein te modderig wordt, wat snelle aanvallen met gepantserde voertuigen moeilijker maakt", aldus het ISW. Modder kan in de lente en herfst een behoorlijk obstakel zijn op het slagveld. Dit is eerder een punt van zorg geweest, bijvoorbeeld toen Oekraïne vorig jaar in de zomer tanks uit het Westen ontving voor het tegenoffensief.
Maar de aanvallen lijken ook bedoeld om optimaal te profiteren van de huidige problemen in Oekraïne, aldus de analisten van de denktank.
"Russische troepen voeren mogelijk intensievere aanvallen uit om te profiteren van Oekraïense tekorten aan materieel vóór de komst van meer westerse hulp", aldus het rapport van het ISW. In dit licht is het Amerikaanse besluit van zaterdag een flinke tegenvaller voor de Russische president Poetin.
Het aannemen van een nieuw Amerikaans hulppakket voor Oekraïne zal Oekraïne "alleen maar verder ruïneren" en "tot meer doden leiden" in dat land, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zaterdag.
Tegenover persbureau TASS liet Peskov zich ook uit over een specifieke bepaling in het zaterdag aangenomen wetsvoorstel. Daarin krijgt de Amerikaanse regering de bevoegdheid om Russische bezittingen in beslag te nemen en deze voor wederopbouw aan Oekraïne over te dragen. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan zou dit volgens Peskov "het imago van de Verenigde Staten aantasten".
Oekraïense president Zelensky dankbaar voor Amerikaanse steun
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwelkomde de goedkeuring van het wetsvoorstel, dat volgens hem "duizenden en duizenden levens" redt.
Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg reageerde verheugd. "Oekraïne gebruikt de wapens van de NAVO-bondgenoten om de Russische gevechtscapaciteiten te vernietigen", zei hij onder meer in een verklaring. "Dit maakt ons allemaal veiliger, in Europa en Noord-Amerika."
De Europese Raadsvoorzitter Charles Michel schreef op X: "Dit zendt een duidelijke boodschap uit naar het Kremlin: zij die in vrijheid en het VN-handvest geloven, zullen Oekraïne en zijn volk blijven steunen."
Demissionair premier Mark Rutte noemde het Amerikaanse besluit "heel goed nieuws". Het is volgens hem "een belangrijke stap om Oekraïne te blijven steunen in de verdediging tegen Russische agressie".
Ook minister Kajsa Ollongren van Defensie toond zich op X ingenomen met het Amerikaanse besluit. "Goed nieuws uit de VS, waar het Amerikaanse Huis heeft ingestemd met een nieuw, omvangrijk militair steunpakket voor Oekraïne, tegen Poetins agressie. De Oekraïners moeten op de VS en Europa kunnen blijven rekenen. Zo lang als nodig. Voor hun vrijheid en onze veiligheid."
VS stelt ook miljarden aan militaire hulp beschikbaar voor Israël
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ook miljarden dollars aan nieuwe militaire hulp toegekend aan Israël. Het wetsvoorstel wordt mogelijk dinsdag al in de Senaat behandeld, waar het naar verwachting wordt aangenomen.
Het wetsvoorstel ter waarde van 26 miljard dollar (zo'n 24,4 miljard euro) dient voornamelijk ter versterking van de Israëlische luchtverdediging, de Iron Dome. 9,1 miljard dollar is voor humanitaire behoeften.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken noemde de goedkeuring van de nieuwe hulp op X "een krachtige boodschap naar onze vijanden" en een bewijs van "de sterke banden en het strategische partnerschap tussen Israël en de VS".