- De Amerikaanse centrale bank heeft de beleidsrente opnieuw met een kwart procentpunt verhoogd.
- De Federal Reserve gaf geen aanwijzingen dat er al een eind komt aan de reeks van renteverhogingen.
- Beleggers blijven er niettemin op gokken dat de inflatie zo snel afkoelt, dat de centrale bank het verkrappende monetaire beleid versneld moet loslaten.
- Lees ook: De Amerikaanse centrale bank maakt één van de grootste beleidsfouten in zijn 110-jarige geschiedenis met snelle renteverhogingen, volgens de bekende beursdeskundige Jeremy Siegel
De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft woensdag opnieuw de basisrente met een kwart procentpunt verhoogd en lijkt dit beleid de komende tijd te gaan voorzetten. De beleidsrente in de Verenigde Staten beweegt zich nu in een bandbreedte tussen 4,5 procent tot 4,75 procent. Dat is de hoogste rentestand sinds 2007.
De Fed wil met de renteverhogingen de hoge inflatie in de Verenigde Staten terugdringen die, ondanks recente tekenen van afkoeling, nog altijd rond de 6,5 procent ligt, het hoogste percentage sinds de jaren tachtig.
Door de rente te verhogen en lenen duurder te maken hoopt de Amerikaanse centrale bank de economische vraag af te remmen en daarmee ook de stijging van prijzen van goederen en diensten af te beteugelen.
In de verklaring van de bijeenkomst schrijven de bestuurders van de Federal Reserve dat de inflatie “enigszins is afgenomen, maar hoog blijft”. Ze stellen daarom dat ze nog steeds de noodzaak zien van “verdere verhogingen binnen het doelbereik”.
Beleggers keken uit naar tekenen dat de Fed de renteverhogingen spoedig zou gaan beëindigen, maar daar lijkt de centrale bank niet aan te willen toegeven. Aandelenmarkten in de VS schoten door het nieuws in eerste instantie allemaal in het rood, maar herstelden daarna.
De brede S&P 500-index sloot na een aanvankelijke daling 1 procent hoger op 4.119 punten. De Nasdaq Composite-index klom na een lichte dip 2 procent tot 11.816 punten. De Dow Jones-index sloot vrijwel onveranderd.
Beleggers putten hoop uit de opmerking van de Fed dat "de omvang van toekomstige renteverhogingen bepaald zal worden op basis van factoren zoals de effecten van de tot nu toe verhoogde rente, de vertraging waarmee het beleid doorwerkt en ontwikkelingen in de financiële omstandigheden en de economie".
Per saldo dagen beleggers de Federal Reserve nog altijd uit door in te zetten op een scenario waarbij de inflatie zo snel afkoelt, dat het verkrappende monetaire beleid vervroegd kan worden losgelaten.