- De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft de beleidsrente woensdag opnieuw met 0,75 procentpunt verhoogd.
- Daarmee staat de belangrijkste rente van de VS op een bandbreedte tussen 3,75 en vier procent.
- Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat de rente waarschijnlijk verder omhoog moet dan eerder gedacht om de inflatie te temmen.
- Lees ook: Komende week is het make-or-break voor de beurs: alle ogen op de Federal Reserve
De Amerikaanse centrale bank heeft voor de vierde keer het belangrijkste rentetarief in de VS met 0,75 procentpunt verhoogd. Daarmee staat de rente, die banken elkaar in rekening brengen voor leningen, op een bandbreedte tussen 3,75 en vier procent.
In een toelichting op het rentebesluit stelde voorzitter Jerome Powell van de koepel van de Amerikaanse centrale banken dat de beleidsrente in de komende maanden in kleinere stapjes omhoog gaat, ‘maar’, zo zegt hij, ‘ze zullen waarschijnlijk wel langer doorgaan’. Dat laatste betekent dat de beleidsrente op een hoger niveau kan uitkomen dan financiële markten hadden gedacht.
Dit was slecht nieuws voor beleggers en aandelenmarkten op Wall Street eindigden woensdag dan ook fors lager.
De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag na de persconferentie van Powell met flink verlies de handel uit gegaan. De Dow-Jones eindigde 1,5 procent lager op 32.147,76 punten. De brede S&P verloor 2,5 procent tot 3759,69 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 3,4 procent naar 10.524,8 punten.
Een hogere rente is om verschillende redenen slecht nieuws voor aandelen. Voor bedrijven wordt de financiering van investeringen die toekomstige groei moeten opleveren, duurder. Ook worden minder risicovolle obligaties relatief aantrekkelijker met een hogere rentevergoeding vergeleken met aandelen.
In het persbericht over het rentebesluit meldde de Federal Reserve op woensdag dat renteverhogingen door zullen gaan totdat ze voldoende effect sorteren om de inflatie te verlagen tot het gewenste niveau van 2 procent. Maar bij het bepalen van de omvang van de toekomstige stappen kijkt de Fed nadrukkelijk naar de eerdere renteverhogingen en het vertraagde effect van die ingrepen op de inflatie en economie.
Beleidsmakers van de Fed hopen met de forse renteverhogingen de snel stijgende inflatie in het land tegen te gaan. In september nam de voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waar de sterk schommelende energie- en voedselprijzen uit zijn weggefilterd, toe ten opzichte van augustus.
Hogere rente voedt vrees voor recessie
Door de grote verhogingen van de rente door de Fed wordt het in de VS duurder voor bedrijven en huishoudens om geld te lenen, waardoor uiteindelijk minder geld de economie in stroomt. In theorie moet dat de inflatie afremmen.
"Er is nog veel werk te verrichten en dat zullen we ook doen", zei Jerome Powell over de inspanningen om de prijsstijgingen in te dammen. "Maar op enig moment is het passend om het tempo te matigen, dat kan bij de volgende rentevergadering, of die daarna."
Hij legde journalisten ook uit dat de focus nu minder moet liggen op de tempo van de renteverhogingen, en meer op het geschikte renteniveau waarna verdere verhogingen niet langer nodig zijn. Dat eindpunt ligt hoger dan de Fed na eerdere vergaderingen dacht.
De snelle stijging van de Amerikaanse rente is wereldwijd te voelen en voedt de vrees voor een recessie. Andere landen die geïmporteerde goederen in dollars moeten afrekenen zijn bovendien duurder uit, omdat de Amerikaanse munt meer waard is geworden door de hogere rente.
Powell gaf toe dat de dure dollar "uitdagend is voor sommige landen", maar zonder snel ingrijpen zou de inflatie een blijvend probleem dreigen te worden, stelt hij.