De Federal Reserve (Fed) laat de rente in de Verenigde Staten zoals verwacht ook deze maand ongewijzigd. Dat meldde het stelsel van Amerikaanse centrale banken woensdag. Een renteverhoging in december blijft echter expliciet tot de mogelijkheden behoren.

Het belangrijkste rentetarief in ’s werelds grootste economie staat al sinds eind 2008 op het historisch lage peil van 0 procent tot 0,25 procent.

In september verraste de Fed nog met het besluit om de rente op dat moment niet te verhogen. Nadat de centrale bankiers herhaaldelijk hadden aangegeven dat de rente nog in 2015 kon worden verhoogd, was de algemene verwachting dat die stap vorige maand zou worden gezet.

De Fed gaf woensdag aan dat de Amerikaanse economie nog altijd een bescheiden groei toont. De optie van een renteverhoging bij de volgende vergadering, in december, blijft daarmee duidelijk openstaan. De Fed deed echter geen toezegging op dat vlak.

Vooruitgang arbeidsmarkt en inflatie

In de toelichting op het rentebesluit werd wel gesteld dat in december wordt bekeken of de arbeidsmarkt en de inflatie voldoende vooruitgang hebben laten zien om de rente te verhogen. In de verklaring verdween de waarschuwing van vorige maand dat ontwikkelingen in het buitenland de economische groei in de VS kunnen beperken.

Ondanks de afzwakkende banengroei van de afgelopen maanden stelden de centrale bankiers dat de arbeidsmarkt verder is verbeterd. De inflatie blijft laag, maar zal volgens de Fed op termijn wel naar het beoogde niveau van 2 procent oplopen.

Van de tien beleidsmakers die hun stem mochten uitbrengen was er één voor een renteverhoging. De rest vond het beter de verdere economische ontwikkelingen af te wachten.

Euro daalt in waarde

De toelichting op het rentebesluit had vooral effect op de valutamarkt. Daar zakte de waarde van de euro naar 1,0920 dollar, tegen 1,1070 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Daarmee werd de laagste waarde sinds begin augustus bereikt.

Met de verwachte aanstaande renteverhoging beweegt de Amerikaanse centrale bank in tegengestelde richting van de Europese Centrale Bank (ECB). Die liet vorige week nog weten dat er mogelijk meer stimuleringsmaatregelen uit de kast worden getrokken om de groei en de inflatie te stimuleren.

Een goedkopere euro is echter goed nieuws voor de ECB. Aan de ene kant houdt de sterke euro de lage inflatie in stand, omdat eurolanden relatief goedkoop producten kunnen importeren. Aan de andere kant betekent een sterke euro dat groeiherstel via de export lastiger wordt, omdat exportproducten van eurolanden relatief duur zijn.

Beurzen in de plus

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met stevige winsten gesloten. De koersen zakten even in na het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed), maar veerden al snel weer op. Onder meer bankaandelen waren in trek, dankzij het vooruitzicht op een hogere rente.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde 1,1 procent in de plus op 17.779,52 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2090,35 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 5095,69 punten 1,3 procent boven de slotstand van dinsdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl