- De Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, heeft voor het eerst sinds 2000 de rente verhoogd met 0,5 procentpunt.
- De Fed neemt deze stap in de hoop de snel oplopende inflatie in het land te kunnen indammen.
- In de toelichting op het rentebesluit gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat de centrale bank weliswaar zeer alert blijft op inflatierisico’s, maar voorlopig geen renteverhogingen van 0,75 procentpunt verwacht.
- Lees ook: Fed verhoogt voor het eerst sinds 2018 de rente met 0,25 procentpunt en kondigt nog zes verhogingen aan voor later dit jaar
De Amerikaanse koepel van centrale banken, ofwel de Federal Reserve (Fed), heeft zijn belangrijkste rentetarief met 0,5 procentpunt verhoogd. Dat is de sterkste renteverhoging sinds het jaar 2000.
Met die stap hoopt de Amerikaanse centrale bank de sterk opgelopen inflatie te beteugelen. In maart stegen de prijzen in de Verenigde Staten met ruim 8,5 procent, dat is de snelste stijging in bijna veertig jaar tijd.
Het is de tweede renteverhoging in korte tijd van de Fed, maar een veel forsere dan de stap van 0,25 procentpunt in maart. Er komen naar verwachting nog meer renteverhogingen aan, mogelijk tijdens de vergaderingen in juni, juli en september.
De verwachting is dat de beleidsrente bij alle drie die bijeenkomsten opnieuw met 0,5 procentpunt stijgt.
Wall Street reageert opgelucht, omdat rente niet nog harder omhoog gaat
Wall Street deed aanvankelijk niet veel na het rentebesluit. Maar in de toelichting gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat er voorlopig geen sterkere renteverhogingen in de pijplijn zitten dan 0,5 procentpunt. Financiële markten vreesden vooraf dat de centrale bank de rente binnenkort met een stap van 0,75 procentpunt zou kunnen verhogen. Maar Powell achtte dat niet waarschijnlijk.
Beleggers reageerden opgelucht op deze opmerking en zetten aandelenkoersen fors hoger. De Dow Jones-index en de S&P 500-index wonnen beide meer dan 2 procent.
In de verklaring van woensdag merkte de Fed op dat de economische activiteit in het eerste kwartaal "iets is teruggelopen", maar dat "de gezinsuitgaven en de bedrijfsinvesteringen in vaste activa sterk zijn gebleven". De inflatie "blijft hoog," aldus de verklaring.
In een toelichting meldde de Fed "zeer attent te zijn op inflatierisico's." Daarbij wezen de beleidsmakers op nieuwe coronalockdowns in grote Chinese steden, waaronder Shanghai. Die "verergeren naar verwachting de verstoring van toeleveringsketens", wat de prijzen verder kan opdrijven.
Daarnaast noemden de beleidsmakers de oorlog in Oekraïne als een risicofactor. Oekraïne en Rusland zijn belangrijke exportlanden voor grondstoffen als gas, olie en granen, en het conflict tussen de twee landen zorgt daarom voor nog sterkere prijsstijgingen wereldwijd.
Ook andere westerse centrale banken, zoals die van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Australië, hebben de rente al opgeschroefd. De Europese Centrale Bank (ECB), verantwoordelijk voor de eurozone, twijfelt nog. Vicepresident Luis de Guindos zei onlangs dat de historisch lage rente voor de eurolanden in juli omhoog zou kunnen, maar dat dit nog lang geen zekerheid is.