- De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, gaat mogelijk sneller de rente verhogen door ongerustheid over de aanhoudende inflatie.
- Ook kijkt de Fed na een eerste renteverhoging naar een reductie van de schulden die op de balans van de centrale bank staan.
- Dit blijkt uit de notulen van de beleidsvergadering van afgelopen december.
- Lees ook: Hier moet je als belegger op letten in 2022: geen reden voor hoogtevrees na beursrecords, startpunt voor aandelen blijft prima
De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou wel eens sneller dan verwacht de rente kunnen gaan verhogen. Dat blijkt uit de notulen van de beleidsvergadering van de Federal Reserve half december.
In december werd al duidelijk dat de Fed de coronasteun versneld zou afbouwen en dat de beleidsbepalers tot wel drie renteverhogingen verwachtten dit jaar.
Naar nu blijkt zou de rente dus al eerder in het jaar kunnen worden verhoogd. Wel moet eerst de corona-opkoopregeling af zijn gebouwd. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf eerder aan dat de rente laag blijft totdat dat proces voltooid is. Dat staat in het eerste kwartaal gepland.
De inflatie blijft volgens de beleidsbepalers nog wel enige tijd hoog. Die was in de Verenigde Staten in november 6,8 procent, onder meer doordat er tekorten zijn aan grondstoffen en materialen, waardoor de prijzen stijgen. Die problemen, onder meer veroorzaakt door coronamaatregelen in andere landen, zijn niet van het ene op het andere moment opgelost.
Bovendien was de Fed tijdens de vorige vergadering nog zeer bezorgd over de omikronvariant van het coronavirus, waar nog weinig over bekend was. Inmiddels lijkt het erop dat de ziekteverschijnselen van die variant veel minder ernstig zijn, wat de groei van de economie ten goede zal komen. Ook dat lijkt de weg te openen voor een snellere renteverhoging.
Schuldenberg op de balans van de Fed terugbrengen
Het goedkoopgeldbeleid van de Amerikaanse centrale bank van de afgelopen jaren is mede gepaard gegaan met het opkopen van langlopende obligaties, waarbij 'vers geld' in de economie is gestopt.
De opgekochte obligatieleningen zijn als bezit op de balans van de centrale bank terecht gekomen. Hierdoor is de balans van de centrale bank geëxplodeerd tot meer dan 8.000 miljard dollar.
Als de inflatie hoog blijft en de economie blijft groeien, gaat de Fed ook de hoeveelheid obligaties die ze aanhoudt verminderen, zo bleek uit de notulen van december. Dit is een verkrappende maatregel, waarbij er dus liquide middelen aan het financiële systeem worden onttrokken, als de Fed obligaties gaat verkopen en liquide middelen uit het financiële system haalt.
Op aandelenmarkten is er de afgelopen jaren een zeer sterk verband geweest tussen het goedgeldbeleid van de Fed en de stijging van aandelenkoersen. Beleggers reageerden woensdag dan ook nerveus.
De Dow-Jonesindex, die een dag eerder nog op een recordstand sloot, ging 1,1 procent omlaag tot 36.407,30 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 1,9 procent tot 4700,58 punten.
Techbeurs Nasdaq duikelde 3,3 procent. Die graadmeter kwam uit op 15.100,17 punten. Die daling was de sterkste sinds maart
De verkoopgolf onder techaandelen was al bezig, maar werd versterkt door notulen van de Federal Reserve.
Techaandelen worden als risicovol gezien en als de rente stijgt kiezen veel beleggers ervoor om wat minder risico te nemen met hun beleggingen.
Zo daalde Microsoft 3,8 procent en werd Apple 2,7 procent lager gezet. Google-moeder Alphabet (min 4,6 procent) en Facebook-moeder Meta Platforms (min 3,7 procent) verloren ook aanzienlijk.