- De Amerikaanse centrale bank heeft woensdag voor het eerst sinds 2018 de rente met een kwart procentpunt verhoogd.
- De Federal Reserve doet dit om de hoge inflatie in de VS te beteugelen.
- Ook kondigde de centrale bank nog eens zes renteverhogingen dit jaar aan.
- Lees ook: Hoe gaan centrale banken het risico van ‘stagflatie’ bestrijden? Dit is het grote dilemma
De koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve, verhoogt het belangrijkste rentetarief in het land om zo de hoge inflatie in te dammen. Het is de eerste renteverhoging door de Fed sinds 2018.
De beleidsrente komt nu in een bandbreedte van 0,25 tot 0,5 procent te liggen. Als de centrale bank de rente verhoogt, wekt dit uiteindelijk door in de leentarieven voor consumenten en bedrijven. Door de financiering van bestedingen en investeringen duurder te maken hoopt de centrale bank al te sterke prijsstijgingen af te remmen.
Naast de huidige renteverhoging heeft de Amerikaanse centrale bank nog zes extra renteverhogingen voor dit jaar in het vooruitzicht gesteld, wat erop wijst dat de beleidsrente tegen het einde van 2022 ongeveer op 2 procent zal komen te liggen. Daarnaast verwacht de Federal Reserve nog drie maal de rente te verhogen in 2023.
Wall Street bleef positief gestemd na het bekend worden van het rentebesluit. De Dow Jones noteerde woensdagavond 0,8 procent hoger. De S&P 500 voegde 1,5 procent toe en de Nasdaq-index 2,8 procent.
Toen de coronapandemie in 2020 uitbrak verlaagde de Federal Reserve de rente naar een historisch laag niveau, om zo de economie te stimuleren. Maar de Amerikaanse economie heeft een sterk herstel laten zien van de crisis en de inflatie is gestegen naar het hoogste niveau in ruim veertig jaar, mede door de sterk gestegen brandstofprijzen.
Economische groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld
De Amerikaanse centrale bank heeft de economische vooruitzichten wel op meerdere fronten bijgesteld: de inflatie is veel hoger dan eerder werd verwacht en de prognoses voor de economische groei zijn verlaagd.
De inflatieprognoses zijn naar boven bijgesteld en er wordt verwacht dat de consumentenprijsindex, exclusief voedingsmiddelen en energie, dit jaar een stijging van 4,1 procent zal laten zien. Afgelopen december ging de Fed nog uit van een toename van 2,7 procent voor deze indicator van de inflatie.
Voor de groei van de Amerikaanse economie gaat de centrale bank nu uit van een plus van 2,8 procent dit jaar, tegen een eerdere prognose van een een plus van 4 procent. De negatieve bijstelling heeft mede te maken met de mogelijke implicaties van de oorlog in Oekraïne.
"De invasie van Oekraïne door Rusland veroorzaakt enorme menselijke en economische ontberingen", aldus de Fed. "De gevolgen voor de Amerikaanse economie zijn hoogst onzeker, maar op korte termijn zullen de invasie en de daarmee samenhangende gebeurtenissen waarschijnlijk extra opwaartse druk op de inflatie creëren en op de economische activiteit wegen."