FC Twente moet flink bezuinigen. De eredivisionist heeft geen keus, nadat de KNVB de club woensdag bestrafte met het afnemen van drie winstpunten vanwege de financiële wanorde. Twente heeft te lang op te grote voet geleefd en gaat nu “terug naar de basis”.
Over het afgelopen jaar leed de landskampioen van 2010 een miljoen euro verlies. Twente had een constructie bedacht waarin dat bedrag gecompenseerd zou worden met afschrijvingen op het stadion, maar daar kon de bond niet mee leven.
“De licentiecommissie van de KNVB is het niet eens met de afschrijvingsmethodiek op het stadion die is toegepast in het jaarverslag van 2013/2014”, aldus FC Twente. “Deze is overigens goedgekeurd door de accountant. Het moeten terugdraaien hiervan zorgt ervoor dat het netto verlies negatiever uitvalt en dat daarmee de normstelling hiervan niet wordt gehaald.”
De equipe uit Enschede kreeg al in januari een ‘publieke waarschuwing’, omdat afspraken in het plan van aanpak, noodzakelijk omdat de club onder curatele staat, niet werden nageleefd. Toen werd al gedreigd met aftrek van punten, iets dat woensdag waarheid werd. Twente zakte daardoor van de achtste naar de negende plaats waardoor deelname aan de play-offs om Europees voetbal ver weg is. Wel staan de Tukkers in de halve finale van de KNVB-beker.
Blamage voor Twente
Twente schaamt zich nu diep. Aldo van der Laan, vanaf volgend seizoen opvolger van Joop Munsterman als voorzitter van de club, noemt de puntenaftrek een “blamage”. “We betreuren de beslissing, maar zullen op grond van formele onderbouwing geen beroep aantekenen. FC Twente zal met de licentiecommissie en de KNVB over het vervolg van het plan van aanpak in overleg treden, waarbij de afschrijvingsmethodiek ook een onderdeel is.”
De nieuwe financiële man Gerald van den Belt vindt dat Twente te ambitieus was in het plan om weer gezond te worden. "Wat in een jaar moest worden bewerkstelligd, had ook over drie jaar kunnen worden uitgesmeerd. Dan hadden we het onszelf makkelijker gemaakt en waren we niet in deze positie terechtgekomen."
Spelersbudget omlaag, tweede elftal uit Jupiler League
De eerste bezuinigingen zijn al aangekondigd. Zo gaat het spelersbudget voor het eerste elftal met zes miljoen omlaag en worden alle contracten die na dit seizoen aflopen opgezegd. Ook wordt het tweede elftal vanaf komend seizoen uit de Jupiler League gehaald. Welke ploeg daarin de plek van Jong Twente overneemt, weet de KNVB nog niet.
Verder wordt het vrouwenelftal ondergebracht in een aparte stichting. "De kosten willen we tot een minimum beperken. Wat de gevolgen hiervan zijn voor de invulling en organisatie van het vrouwenvoetbal zal de komende tijd duidelijk worden", aldus Van den Belt. "We moeten ons als club weer klein maken en beperken tot de basis. De club staat er slecht voor. Het wordt een flinke bezuinigingsslag."
Titel nu herinnering
De eredivisietitel in 2010 was het 'finest moment' van de bevlogen voorzitter Joop Munsterman, die met FC Twente de weg naar boven vond. Vijf jaar later lijkt het definitief een eenmalig hoogtepunt in de clubgeschiedenis.
Munsterman is inmiddels naar de achtergrond verdwenen nadat hij jaren als voorzitter van de raad van commissarissen in feite de controleur was van zijn werk als directeur. Die constructie werd eind vorig jaar aangepast; Munsterman is nu alleen nog voorzitter en vertrekt na dit seizoen.
Daarmee krijgt de voormalig topman van krantenconcern Wegener een heel wat minder eervol afscheid dan gehoopt, al zullen de fans hem eeuwig dankbaar blijven voor de topjaren die zij meemaakten. Dat daarbij financiële grenzen ruimschoots werden overschreden, wordt dan graag vergeten. De consequenties zullen het er de komende jaren niet leuker op maken in de Grolsch Veste.
Subtopper met te dure spelers
In het kampioensjaar waren Blaise N'Kufo, Bryan Ruiz, Theo Janssen en Kenneth Perez de sterspelers. In de jaren erna waren onder anderen Marc Janko, Nacer Chadli, Leroy Fer, Andreas Bjelland, Luc Castaignos en Dusan Tadic de spelers die voor veel geld de ambities in Enschede moesten waarmaken. De club bleef een subtopper maar stilaan werd duidelijk dat die status niet strookte met de inkomsten.
In januari 2013 volgde een eerste alarmsignaal. De KNVB zette FC Twente uit de zogenoemde categorie 3, waartoe financieel gezonde clubs behoren. Munsterman beklaagde zich over het licentiesysteem, stelde ook dat zijn club bezig was het dure nieuwe stadion af te lossen.
In mei 2014 volgde 'degradatie' naar categorie 1, clubs waarvan de KNVB een plan van aanpak eist met puntenaftrek als mogelijke sanctie. Die kwam er woensdag. Meteen werden nieuwe bezuinigingen aangekondigd. Het kampioenschap is niet langer een wens maar een herinnering.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl