De Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Goldman Sachs laten Donald Trump links liggen. De flamboyante vastgoedmiljardair klopt voor leningen met name aan bij de grootste bank van Duitsland.
Donald Trump heeft Duitse roots. De grootvader van de Republikeinse presidentskandidaat werd in 1869 geboren in Kallstadt, destijds onderdeel van het Koninkrijk Beieren.
Friedrich Trumpf veranderde later zijn naam in Frederick Trump, toen hij naar de VS emigreerde. Dat was niet de enige keer dat de familienaam is gewijzigd. De naam Drumpf komt voor op belastingformulieren in de zeventiende eeuw, ontdekte Gwenda Blair, die een biografie van Donald Trump en zijn familie schreef.
De verre voorouders van Donald Trump heetten dus Drumpf, een naam die komiek John Oliver een stuk beter bij de zakenman vindt passen. ‘Make Donald Drumpf Again’, riep hij op in een item van twintig minuten waarin hij Trump met de grond gelijkmaakt.
Zijn familiegeschiedenis is niet de enige link die Trump heeft met Duitsland. Het land is ook de thuisbasis van de bank met wie hij het liefst zakendoet. Deutsche Bank heeft sinds 1998 ten minste 2,5 miljard dollar geleend aan Trumps bedrijven, ontdekte The Wall Street Journal. Daarmee is de grootste bank van Duitsland een van de trouwste financiers van de favoriet om de Republikeinse nominatie binnen te slepen.
Niet dat Deutsche Bank en Trump altijd vriendjes waren. Toen de Amerikaanse huizenmarkt instortte en Trump een lening van 334 miljoen dollar niet af kon betalen, stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtszaal. Uiteindelijk werd de zaak geschikt en de oorspronkelijke lening met nog eens vijf jaar verlengd.
Na die tijd was Trump "persona non grata" bij Deutsche Bank, aldus een anonieme bankier die betrokken was bij de deal. Maar gelukkig voor Trump nam de private banking-tak van Deutsche het stokje over: die leenden hem in de jaren daarna ruim 300 miljoen dollar.
Campagnedonaties
Grote Amerikaanse banken doen tegenwoordig nauwelijks zaken met Trump. Niet alleen omdat hij minder vastgoedprojecten op zich heeft genomen die financiering nodig hebben, maar ook omdat Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley en Goldman Sachs geen prettige herinneringen hebben aan de samenwerking met Trump in de jaren tachtig en negentig.
De moeizame relatie met Wall Street is terug te zien in de campagnedonaties. De beleggingsindustrie heeft 3,4 miljoen dollar gedoneerd aan de campagne van Hillary Clinton, volgens cijfers van het Center for Responsive Politics. Trump moet het doen met een schamele 17.255 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl