- Het Chinese online fast fashion-platform Shein wil naar verluidt deze maand in Londen naar de beurs.
- Er wordt al langer gespeculeerd over een beursgang van Shein, dat een waardering van 50 miljard dollar zou hebben.
- De keuze voor Londen zou kunnen voortvloeien uit de kritische houding in de VS ten aanzien van Chinese bedrijven.
- Lees ook: Shein, de Chinese koning van de fast fashion, wil naar de beurs – er liggen wel een paar grote uitdagingen
De van oorsprong Chinese fast fashion-gigant Shein maakt mogelijk deze week al zijn opwachting op de beurs in Londen. Dat meldt Sky News op basis van anonieme bronnen.
Shein heeft het hoofdkantoor momenteel in Singapore. Shein-oprichter Sky Xu, ook bekend als Yangtian Xu of onder zijn Engelse naam Chris, begon zijn bedrijf in 2008 in China als ZZKKO, een website die trouwjurken verkocht.
Volgens de Britse nieuwszender wil Shein in de komende dagen een prospectus indienen bij de Britse beurstoezichthouder FCA.
Shein wordt gewaardeerd op 50 miljard dollar. Daarmee zou de beursgang een van de grootste ooit zijn in het Verenigd Koninkrijk.
Shein werd in 2008 opgericht in China en is gevestigd in Singapore. Het bedrijf verkoopt zijn 'fast fashion' tegen spotprijzen inmiddels in veel landen, waaronder Nederland, en is een van de grootste kledingverkopers ter wereld.
Beursgang in de VS steeds lastiger voor Chinese bedrijven
Shein verkoopt zijn producten uitsluitend online en richt zich via socialmedia op jonge klanten. In 2022 boekte de onderneming een omzet van 23 miljard dollar en een nettowinst van 800 miljoen dollar.
Persbureau Bloomberg meldde in februari al dat Shein een beursgang in Londen overwoog. De webwinkel wilde eerder naar Wall Street, maar verwachtte moeilijkheden met de goedkeuring daarvoor door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Zo hadden Amerikaanse politici flinke kritiek geuit op Shein, onder meer om slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken waar het bedrijf mee samenwerkt.
Ook is er veel kritiek op het fast fashion-model van Shein vanuit het oogpunt van duurzaamheid en verantwoord omgaan met grondstoffen.