Farmabedrijven GlaxoSmithKline en Sanofi gaan samenwerken om in 2021 een coronavaccin op de markt te brengen.
De twee farmareuzen starten later dit jaar met klinische proeven.
De aanpak van Sanofi en GlaxoSmithKline berust op jarenlange ervaring met het ontwikkelen van vaccins.
Farmareuzen Sanofi and GlaxoSmithKline kondigden dinsdag aan de krachten te bundelen om een vaccin tegen het coronavirus op de markt te brengen.
Het doel is om in de tweede helft van 2021 een coronavaccin te introduceren.
Sanofi en GlaxoSmithKline hebben jarenlange ervaring met het ontwikkelen van vaccins. Sanofi draagt de technologie bij die het vaccin effectief moet maken en GlaxoSmithKline kan ervoor zorgen dat er minder vaccin nodig is per toegediende dosis.
In totaal lopen er momenteel 70 projecten in de wereld voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.
De mondiale vraag is waarschijnlijk zo groot dat er ruimte is voor vaccins van meerdere producenten, zo verwachten topbestuurders van GlaxoSmithKline.
CEO Emma Walmsley van GlaxoSmithKline wees er in een toelichting voor de pers op dat beide bedrijven een grote productiecapaciteit hebben. "Als we succesvol zijn, kunnen we op jaarbasis honderden miljoenen doses produceren."
Sanofi and GlaxoSmithKline benadrukken dat ze een betaalbaar vaccin op de markt willen brengen dat toegankelijk is voor landen in de hele wereld. De bedrijven zijn bereid om gratis vaccins te verstrekken aan zeer arme landen.
Farmareuzen versus biotechstartups
De samenwerking tussen de twee farmareuzen laat zien hoe de aanpak van klassieke farmaceuten contrasteert met kleinere biotechbedrijven.
De aanpak van Sanofi en GlaxoSmithKline is gebaseerd op klassieke, bewezen technologieën bij het ontwikkelen van vaccins.
Biotechbedrijven zoals het Amerikaanse Moderna passen alternatieve technieken toe, waarmee ze in eerste instantie sneller toe zijn aan klinische proeven.
Moderna maakt gebruikt van een technologie gebaseerd op mRNA. Cellen krijgen hiermee instructies om antistoffen te produceren om het coronavirus te bestrijden. Deze aanpak maakt gebruik van kennis van genetische codes en leidt tot tijdsbesparing in de eerste ontwikkelingsfase.
Tot nog toe zijn er echter geen vaccins goedgekeurd op basis van de nieuwere technologieën door instanties als de Amerikaanse medische autoriteit FDA.
Lees meer over het coronavirus:
- Er zijn 70 kandidaten voor een vaccin tegen het coronavirus - dit Chinese bedrijf ligt voorlopig voorop
- Experts waarschuwen dat er geen bewijs is dat het coronavirus zich minder snel verspreidt bij warm weer
- Japans ziekenhuispersoneel mag handen wassen met sterke drank – maar alleen als er 70 tot 83% alcohol in zit