Grote farmaceutische bedrijven zagen in 2017 niets in een publiek-privaat onderzoeksproject van de EU om beter voorbereid te zijn op epidemieën.
Deze conclusie trekt de organisatie Corporate Europe Observatory op basis van onderzoek naar een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en farmaceutische bedrijven.
Vanuit de farmaceutische industrie lijkt er relatief weinig interesse om geld te steken in medicijnonderzoek dat niet direct winstgevend is, ook als dat deels met publiek geld kan.
Grote farmaceutische bedrijven reageerden drie jaar geleden afwijzend op een voorstel van de Europese Commissie voor een publiek-privaat onderzoeksproject om beter voorbereid te zijn en sneller vaccins te kunnen ontwikkelen bij een grote epidemie.
Dat meldt de Britse krant The Guardian, op basis van een maandag verschenen onderzoeksrapport van een non-gouvernementeel onderzoeksbureau dat zich richt op de invloed van bedrijfslobby’s op het beleid van de Europese Unie. Het rapport van Corporate Europe Observatory is hier te vinden.
Grote farmaceutische bedrijven zoals GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Lilly en Johnson & Johnson zijn vertegenwoordigd in een publiek-private organisatie voor innovatief onderzoek naar medicijnen. De EU heeft daarvoor een budget van 5 miljard euro en de farmaceuten kunnen van hun kant ook financiering leveren voor onderzoeksprojecten.
Onderzoek naar betere voorbereiding op pandemie afgewezen
Het Innovative Medicines Initiative (IMI), zoals het samenwerkingsverband heet, wees volgens het rapport van Corporate Europe Observatory in 2017 een voorstel af voor onderzoek naar methoden om sneller te bepalen of vaccins veilig zijn en een project voor betere voorbereiding op epidemieën.
De projecten waren voorgesteld door vertegenwoordigers van de Europese Commissie, maar werden afgewezen door de vertegenwoordigers van de farmaceutische bedrijven, blijkt uit notulen van vergaderingen van IMI.
Een woordvoerder van IMI zegt tegenover The Guardian dat de genoemde projecten relatief klein in schaal waren en dat ander onderzoek naar virussen die verwant zijn aan het nieuwe coronavirus wel is gefinancierd.
Het bredere punt dat Corporate Europe Observatory aanstipt, is dat er vanuit de farmaceutische industrie relatief weinig interesse lijkt om geld te steken in medicijnonderzoek dat niet direct winstgevend is, ook als dat deels met publiek geld kan.
Volgens Corporate Europe Observatory proberen de farmaceutische bedrijven onderzoek dat via IMI wordt gefinancierd zo veel mogelijk te laten aansluiten bij trajecten waar ze toch al mee bezig zijn en die commercieel aantrekkelijk zijn, zoals medicijnen tegen Alzheimer en diabetes.