“We hebben verdomd veel geluk dat we haar hebben”, zei de Britse politicus Nigel Farage onlangs. Maar de vraag is of de Britse koningin Elizabeth hetzelfde van hem vindt.
‘The Queen’ zou binnenskamers haar ongenoegen hebben geuit over de huidige generatie Britse politici en hun “onvermogen te regeren”.
De 93-jarige vorstin zou de opmerkingen hebben gemaakt tijdens een privé-evenement, dat plaatsvond nadat David Cameron zijn ontslag had ingediend als gevolg van het Brexit-referendum in 2016, schrijft de Sunday Times.
Sindsdien zijn de frustraties van de koningin alleen maar gegroeid, zei een bron binnen het Britse koninklijke huis tegen de krant. “Ik denk dat ze echt ontzet is”, vertelde de bron. “Ik heb haar horen praten over haar teleurstelling in de huidige politieke klasse en diens onvermogen fatsoenlijk te regeren.”
Koningin wil niet meegezogen worden door Brexit
Het bericht komt nadat duidelijk is geworden dat Buckingham Palace en Downingstreet dringende gesprekken voeren over hoe moet worden voorkomen dat de Koningin wordt meegesleept in de constitutionele crisis die door Brexit op de loer ligt.
De roep van parlementsleden dat de vorstin zich in het debat moet mengen, wordt steeds luider. Sir Mark Sedwill, de hoogste ambtenaar van het Verenigd Koninkrijk en Edward Young, de privésecretaris van de Koningin, bespraken afgelopen week de zich opeenstapelende oproepen van politici die zowel pro- als anti-Brexit zijn, schreef de Telegraph.
De situatie is nijpend geworden na groeiende speculatie dat politici zullen proberen de Koningin te dwingen te interveniëren, als de nieuwe premier Boris Johnson in september of oktober een motie van wantrouwen verliest.
Als de regering Johnson valt door een vertrouwensstemming, is de premier niet van plan af te treden vóór de Brexit-deadline op 31 oktober, hebben bronnen rond de premier gezegd. In dat geval kan koningin Elizabeth hem opdragen naar Buckingham Palace te komen om hem daar de zak geven, suggereerde onder anderen anti-Brexit-parlementslid en voormalig procureur-generaal Dominic Grieve.
John McDonall, schaduwkanselier voor Labour, zou nog wat verder willen gaan. Hij zou Labour-leider Jeremy Corbyn "in een taxi naar Buckingham Palace sturen" om de 'The Queen' te vertellen dat de partij klaarstaat om het heft in handen te nemen als Johnson wordt weggestuurd.
Queen staat boven de partijpolitiek
Gedurende haar 67-jarige bewind is de Koningin altijd onpartijdig gebleven en Buckingham Palace staat nu niet bepaald te springen om zich in welk politiek wespennest dan ook te mengen, zeker niet in een die zo hoog oploopt als het Brexit-debat.
De meeste prominente Brexiteer die het VK momenteel kent, is zonder twijfel Nigal Farage. De leider van de Brexit-party heeft ook duidelijke opvattingen over de Britse royals. Queen Elizabeth geniet groot respect van Farage, maar dat geldt niet voor veel andere leden van het Britse koningshuis.
In een besloten toespraak voor conservatieve politici in Australië haalde Farage onlangs flink uit naar de rest van de Britse 'royals'. Zo noemde hij de wijlen moeder van de vorstin "een te dikke, kettingrokende gindrinker."
Prins Harry was als legerofficier in Afghanistan "moedig, onstuimig en super mannelijk", volgens Farage. Maar hij heeft "een vrije val" gemaakt nadat hij Meghan Markle ontmoette, tekende The Guardian op, die een geluidsopname van het besloten evenement in handen kreeg.
Farage hoopt dan ook dat prins William "onsterfelijk" wordt om "Harry van de troon te houden."
Maar daarvoor komt eerst kroonprins Charles in aanmerking, voor wie Brexiteer Farage ook geen goed woord over heeft: "Alles wat ik over Charlie Boy kan zeggen, is dat hij nu in de zeventig is... Dat de koningin nog lang, heel lang mag leven."
Queen Elizabeth krijgt een dikke tien van Farage: "Een fantastische, ontzagwekkende vrouw."
Lees meer over Brexit:
- ‘Rampzalige’ no deal-Brexit zorgt er straks voor dat groente en fruit voor de grens wegrot in de vrachtwagens, waarschuwt de Britse industrie
- Trump zal de Britten na de Brexit helemaal uitknijpen bij gesprekken over een handelsdeal, denkt topeconoom Larry Summers
- Dit zijn de 19 meest opvallende en bizarre momenten uit het Brexit-drama