- Het aantal transacties op het cryptoplatform Fantom overtrof afgelopen maand het handelsvolume op Ethereum, in marktwaarde de nummer twee op de cryptomarkt.
- Fantom is sneller en duurzamer dan veel andere cryptofora.
- Volgens sommige analisten kan Fantom daarom goed concurreren met Solana en Ethereum.
- Lees ook: Belastingaangifte 2021: hier moet je op letten als je bitcoin of andere cryptomunten bezit
Cryptoplatforms worden vaak bekritiseerd om hun impact op het milieu. Maar er is een non-profit project met een bijbehorende cryptomunt dat claimt qua opzet een stuk duurzamer te zijn.
Het cryptoplatform Fantom, met de gelijknamige cryptomunt, steeg de afgelopen twaalf maanden enorm in populariteit. Sommige analisten voorspellen dat de groei sterk gaat doorzetten.
“Toen de populariteit van cryptovaluta in 2020 weer toenam, was de technologie van Fantom een uitblinker. Dit leidde tot sterke koersstijgingen, omdat mensen de kracht van het netwerk begonnen in te zien”, vertelt Miles Deutscher, een cryptobelegger en analist aan Insider.
Fantom is meer dan 5 miljard dollar waard
Topman Ahn Byung van Fantom begon in 2018 met de ontwikkeling van het platform. Naar eigen zeggen reageerde hij hiermee op de groeipijnen die Ethereum doormaakte.
Fantom ontwikkelde een eigen blockchain (digitaal logboek van een cryptoplatform) dat immuun moest zijn voor de problemen met opschalen waar andere cryptoprojecten tegenaan liepen. Veel cryptoplatforms krijgen te maken met efficiëntieproblemen als ze flink moeten opschalen.
Ook ontwikkelde Byung een cryptomunt die gebruikers als token op de blockchain konden gebruiken om dingen zoals gedecentraliseerde apps te ontwikkelen.
Op dit moment bezet Fantom positie 31, als je kijkt naar de marktwaarde van cryptomunten. Voor fantom bedraagt die ongeveer 5 miljard dollar.
Het platform Fantom heeft ook een verzameling van gedecentraliseerde apps, meestal gericht op gedecentraliseerde financiële diensten.
Maar het gaat niet alleen over getallen. Volgens analist Deutscher gaat het ook om de kracht van het team achter een cryptoproject. "Ze hebben geen groot marketingbudget of een grote durfinvesteerder die er erg veel geld in steekt. Ze kiezen voor een simpelere aanpak en benutten de kracht van de gemeenschap", zegt hij.
Fantom is milieuvriendelijker en efficiënter dan Ethereum
Het digitale logboek van Fantom maakt gebruik van een speciale technische opzet. Hierdoor gaat het goedkeuren van transacties op het platform sneller dan bij Ethereum. Fantom maakt binnen één seconde geld over tegen veel lagere kosten dan Ethereum. Dat platform heeft gemiddeld 15 seconden nodig voor een transactie.
De blockchain van Fantom draait ook al vier jaar zonder grote problemen met de beveiliging en is een van de meest gebruikte platformen naast Ethereum.
Sinds de oprichting leidde het succes van Fantom tot 40 miljoen dollar aan kapitaalinjecties van een dozijn investeerders.
De Fantom Foundation zegt dat zijn platform het meest duurzaam is. Op het huidige niveau verbruikt de blockchain van Fantom elk jaar minder stroom dan een gemiddeld huishouden in de Verenigde Staten.
Hoge aantallen transacties op het platform
Fantom is een van de snelst groeiende cryptovaluta. Begin vorig jaar waren er slechts zo'n 5.000 unieke fantom-walletadressen. Tegen het einde van 2021 waren dat er meer dan 1,5 miljoen. In dezelfde periode steeg het aantal transacties dat dagelijks op de Fantom-blockchain werd uitgevoerd van 4.000 naar 750.000.
Begin februari naderde Fantom de 2 miljoen unieke adressen en verwerkte het platform 1,1 miljoen transacties per dag. Dat is ongeveer hetzelfde aantal dagelijkse transacties als Ethereum.
Tegen het einde van afgelopen maand had Fantom 300.000 transacties meer verwerkt dan Ethereum.
Fantom werd mede populair door de lage transactiekosten. De zogenaamde 'gas fees' (commissies) worden bij elke transactie in rekening gebracht. Deze kosten bedragen bij Fantom slechts een paar cent. "Ik verwacht dat de dominantie op dit gebied zal aanhouden naarmate Fantom verder groeit en opschaalt", zegt Deutscher.
Anderen zoals Jérémi Lepitit, hoogleraar aan de Frans-Engelse business school INSEEC en oprichter van de op Fantom gebaseerde betalingsoplossing Retreeb, zeggen dat de non-profit status van Fantom ook kan helpen om ervoor te zorgen dat het systeem goedkoop blijft.
Volgens Lepitit maken de schaalbaarheid en duurzaamheid van Fantom het platform een geduchte concurrent voor Solana en Ethereum. "De goedkoopste, efficiëntste en meest ecologische blockchains zullen worden geadopteerd door financiële instellingen. Fantom voldoet aan deze voorwaarden", zegt Lepitit.
Lees meer over cryptovaluta:
- Test je kennis in onze Cryptoquiz – en verdien korting op Business Insider Premium
- Cryptomarkt leeft weer op: bitcoin klimt naar ruim $43.000, ook altcoins stijgen fors
- In New York staat nu een ‘snoepautomaat’ voor NFT’s – daar betaal je gewoon met ‘ouderwets’ geld voor digitale verzamelwaar
- Het aandeel van de bitcoin in de cryptohandel is fors afgenomen – in ether en altcoins wordt juist flink meer gehandeld, aldus Coinbase
- De shiba inu-metaverse zal gedurende 10 dagen 35.000 percelen virtueel land verkopen – eigenaars van de ‘leash’ token krijgen voorrang bij het bieden