Lego is misschien wel één van de beroemdste familiebedrijven ter wereld. De vierde generatie neemt nu het roer over.
De overdracht van vader op zoon was bij Lego twaalf jaar in de maak. Sinds 2004 – toen het bedrijf bijna failliet ging – stoomde de Kjeld Kirk Kristiansen zijn zoon Thomas klaar om zijn eigen positie over te gaan nemen. Ze gaan van rol ruilen in de bestuurskamer van Lego A/S. Thomas wordt vice-voorzitter en Kjeld doet een stap terug en blijft aan als regulier lid van de bestuursraad.
Thomas Kirk Kristiansen komt in een gespreid bedje terecht. Vorig jaar steeg de winst van Lego met een klinkende 31 procent. Dat kwam neer op 9,37 miljard Deense kronen (1,23 miljard euro). Maar de speelgoedmarkt blijft een heftige, waar Amerikaanse concurrenten Mattel en Hasbro verwikkeld zijn in bittere strijd of overnamegesprekken.
‘Beter toegerust voor toekomst’
De jongere Kirk Kristiansen wil spelenderwijs leren blijven promoten, bijvoorbeeld met behulp van het recentste Dimensions-spel, dat creaties van de bouwers op de computer tot leven wekt. “Mijn vader heeft altijd gezegd dat we meer zijn dan alleen een speelgoedbedrijf”, zegt Thomas tegen The Wall Street Journal. “We geloven echt dat de fysieke bouwervaring een kind in vele, vele manieren in staat stelt om beter toegerust te zijn voor de toekomst.”
Kjeld – met een vermogen van 3,3 miljard euro de rijkste inwoner van Denemarken – is de man die Lego omvormde tot wat het nu is. Hij bedacht verschillende thema’s rond piraten en ruimtevaarders waarmee het Deense bedrijf in de jaren tachtig en negentig groot werd. De beroemde en inmiddels tot verzamelobject verworden legopoppetjes komen ook voort uit zijn brein.
Tegenwoordig is de invloed van de CEO Jørgen Vig Knudstorp groot. Hij loodste het bedrijf door een moeilijke periode, voerde kostenbesparingen en efficiëntiemaatregelen door. Knudstorp stootte de Legoland-pretparken af en liet het bedrijf zich concentreren op de kern: bouwstenen. Ook andere nevenactiviteiten en producten zonder 'Lego-gevoel' zoals rugtassen en horloges, kwamen ten einde. Het succes van The Lego Movie en de bijbehorende bouwsets completeerde de heropstanding: van richtingloze gigant op naar een van de sterkte merken op aarde.
Meest actieve rol
De positie van CEO zal om die reden voorlopig niet meer ingevuld gaan worden door een familielid. In plaats daarvan kiest de familie in elke generatie een lid dat de meest actieve rol zal spelen in het bedrijf. Thomas is dat in de huidige generatie, al heeft zijn zus Sofie ook een plek in de bestuurskamer.
Thomas Kirk Kristiansen wordt ook de kopman van de Lego Foundation, de stichting die 25 procent van Lego A/S bezit. Zijn vader blijft aan het hoofd staan van Kirkbi A/S, het bedrijf dat de andere 75 procent in handen heeft. De kinderen van Kjeld zijn weer mede-eigenaren van Kirkbi.
Vedere uitbreiding van de markt is ook Thomas Kirk Kristiansens doel: "Er zijn nog steeds zoveel kinderen in de wereld die nooit een Lego-steentje hebben vastgehouden. Er is dus best wat voor te zeggen dat we simpelweg meer stenen nodig hebben. Want je kunt nooit genoeg stenen hebben."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl