Nog geen twaalf maanden geleden torende de handelsbeurs voor bitcoin MtGox boven alle andere fora uit. Nu balanceert MtGox op de rand van faillissement en dreigen gebruikers van de virtuele munt geld kwijt te raken. Hoe de gouden berg veranderde in een hoopje ellende.
MtGox, een vanuit Japan opererend handelsforum voor de virtuele munt bitcoin, dankt zijn naam aan zijn oorspronkelijke functie: een website waarop spelkaarten konden worden verhandeld voor het spel Magic: the gathering. Het is een afkorting van ‘Magic the gathering online exchange’.
De site werd in 2009 opgericht door Jed McCaleb, een programmeur die de site in 2010 ombouwde tot een beurs voor bitcoin omdat zijn fascinatie voor de kaarten omsloeg naar een fascinatie voor de nieuwe munt.
In die tijd begon bitcoin aan populariteit te winnen en groeide MtGox hard. Zo hard dat het voor McCaleb niet meer te doen was om de site zelf te managen. De Franse programmeur Mark Karpelès nam MtGox in 2011 over. Sindsdien heeft MtGox van alles te verduren gehad.
De site werd gehackt, platgelegd met een DDos-aanval maar bovenal waren er problemen met de autoriteiten. In de Verenigde Staten opereerde de site niet met de juiste vergunningen wat resulteerde in het bevriezen van de tegoeden op twee Amerikaanse bankrekeningen van de beurs. Zie hier de documenten :
Mt. Gox – Wells Fargo Seizure Warrants
Bovendien lopen er verschillende rechtszaken tegen Karpelès en zijn bedrijf, met claims die in de tientallen miljoenen dollars lopen.
Klachten over verwerking transacties MtGox
Met twee bevroren bankrekeningen in de VS, is het niet verwonderlijk dat er al snel klachten opdoken op internetfora van gebruikers die klaagden dat het zo lang duurde voordat dollars uit hun MtGox-rekening op een normale bankrekening terecht kwamen. Omdat een dergelijke overboeking wel maanden kon duren, ontstond er al snel een kloof tussen de prijs van een bitcoin op MtGox en de koers van een bitcoin op andere beurzen zoals BTC-E en Bitstamp.
De prijzen van bitcoin op MtGox waren op sommige momenten wel honderden dollars duurder dan op andere marktplaatsen.
Naarmate het einde van het jaar 2013 in zicht kwam, zwollen de geruchten over problemen bij MtGox aan. Steeds meer gebruikers keerden de site de rug toe, waardoor die eind 2013 al lang niet meer de grootste bitcoin exchange ter wereld was.
Zorgen over de solvabiliteit van het handelsplatform konden niet worden weggenomen en rond de jaarwisseling doken er berichten op van mensen die ook problemen hadden met het overboeken van bitcoin via MtGox.
Ontwerpfout in bitcoinprotocol
Waar de koers van een bitcoin op MtGox eerder vaak hoger was dan op andere beurzen, keerde dit patroon begin dit jaar radicaal om. De koers van de bitcoin op MtGox raakte in een vrije val.
Op 10 februari maakte MtGox bekend dat er een ontwerpfout was ontdekt in het bitcoinprotocol. Hierdoor bleek het mogelijk om transacties van bitcoin te manipuleren. Om de boel te kunnen repareren, stelde MtGox een blokkade in waardoor klanten hun bitcoin niet meer konden overboeken naar een ander adres.
De ontwerpfout raakte ook andere beurzen, waarvan enkelen eventjes op slot gingen, maar inmiddels zijn die weer in bedrijf. MtGox blijft echter dicht en weigert inzicht te geven in de werkelijke stand van zaken achter de schermen.
De gemeenschap van Bitcoin deskundigen keert MtGox inmiddels massaal de rug toe. Zondag werd bekend dat topman Karpelès van MtGox uit een overkoepelende organisatie van bitcoinbeurzen is gestapt.
Eén van de mogelijke redenen dat MtGox nog op slot zit, is men simpelweg niet open durft te gaan. Zodra gebruikers vrij zijn om hun tegoeden weg te sluizen, zou er een ‘bankrun’ kunnen ontstaan waardoor MtGox definitief zou bezwijken.
Lees ook:
Dagboek van een bitcoinbelegger: Help! Ons geld zit vast
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl