Het is het duurzame technologiebedrijf Fairphone gelukt om 2,5 miljoen euro op te halen via crowdfunding.
Het geld komt van 1827 individuele beleggers, die de converteerbare lening in de toekomst kunnen omzetten in aandelen.
Met het geld wil oprichter Bas van Abel, die een paar jaar geleden nog niets van telefoons wist, zijn bedrijf verder opschalen om de impact in de productieketen te vergroten.
Van Abel is sinds 2010 bezig met Fairphone. Het begon ooit als een campagne, waarmee hij samen met een vriend mensen wilde voorlichten over de conflicten die technologie veroorzaakt.
Dat zijn er namelijk nogal wat.
Om telefoons te maken, zijn mineralen nodig. Maar die mineralen zijn schaars en de productie ervan leidt tot conflicten. “Ook worden de mineralen vaak niet eerlijk gewonnen. Soms komt er zelfs kinderarbeid bij kijken”, zegt Van Abel tegen Business Insider.
Met een campagne wilde hij de consument daarvan bewust maken. Maar na drie jaar campagnevoeren realiseerde hij zich dat de campagne geen effect zou hebben als er geen alternatief was voor de consument. En dus besloot hij in 2013 een eigen duurzame en eerlijke telefoon te maken.
De eerste Fairphone
Hij wist niets van telefoons, maar wist wel een conflictvrije mijn in Congo te vinden. Met crowdfunding verkocht hij 25.000 telefoons om zo genoeg geld op te halen voor de productie ervan.
Van Abel verzamelde een team om zich heen en maakte de eerste Fairphone: een telefoon die eerlijk geproduceerd én duurzaam was. In totaal zijn er 60.000 stuks gemaakt.
Inmiddels worden er niet veel van die telefoons meer gebruikt. “De techindustrie gaat vooruit, veel onderdelen van de eerste Fairphone worden inmiddels helaas niet meer gemaakt. Daarom kunnen we ze ook niet meer vervangen en kunnen we het model dus niet meer ondersteunen.”
Van de tweede Fairphone, die eind 2015 werd gelanceerd, worden er nog wel veel gebruikt. “Ik kan nog geen exacte cijfers geven”, zegt Van Abel. “Maar we hebben er tot nu toe 90.000 verkocht en een groot deel daarvan doet het nog gewoon.”
Bij de Fairphone 2 kunnen gebruikers makkelijk onderdelen van de modulaire smartphone vervangen, zodat hij langer meegaat.
Met het geld dat Van Abel heeft opgehaald met de nieuwe crowdfundingactie wil hij verder groeien. Hij heeft niet alleen 2,5 miljoen euro opgehaald bij gebruikers, een deal met investeerders voor eenzelfde bedrag is bijna rond en hij is ook nog van plan om 10 miljoen euro te lenen bij de bank. “Daarmee willen we de productie van nieuwe telefoons financieren.”
“De afgelopen jaren hebben we ons nog niet veel gericht op verkoop en commercie. We hadden simpelweg niet genoeg producten om veel te verkopen”, zegt Van Abel. “Maar we merken dat er veel interesse voor is, dus nu willen we opschalen. Zodra we meer produceren en dus ook meer verkopen, verwachten we dat we heel hard groeien.”
Binnen twee jaar winst
De investeringen zijn voldoende om Fairphone een jaar lang draaiende te houden. Dat betekent dat Fairphone wel moet groeien. Gebeurt dat niet, dan stroomt er simpelweg niet genoeg geld in de kas.
Toch twijfelt Van Abel er niet aan dat het hem lukt om snel winst te maken. “We mikken erop dat dat binnen twee jaar lukt. Met de investeringen hebben we de kaarten in handen om daarvoor te zorgen.”
En dan? “We zijn met Fairphone begonnen om een conflictvrije en duurzame telefoon te maken. En als we in Congo bezig zijn met conflictvrije mijnbouw, dan zijn er misschien geen oorlogen gerelateerd aan de telefoon, maar dat zegt niets over bijvoorbeeld kinderarbeid.”
“De komende jaren willen we in Oeganda programma’s opzetten waarbij we ons richten op verbeterde omstandigheden op dat vlak. Maar dat zijn hele lange trajecten en dat gaat stap voor stap. Voorlopig ligt de focus dus op winst gaan maken.”