Het keurmerk Fair Produce, opgericht door champignontelers, gaat ook controleren of asperges en aardbeien onder goede omstandigheden worden geproduceerd.

Het bestuur van de stichting besloot dat maandag, op verzoek van supermarktketen Lidl.

Vanwege misstanden werd Fair Produce in 2012 opgericht door champignontelers. Het keurmerk garandeert dat het product tegen een eerlijke beloning en onder goede arbeidsomstandigheden is geproduceerd.

Uitbuiting en mensenhandel

 

Ook de aspergeteelt is in het verleden in opspraak geweest. Dat kwam vooral door de Somerense aspergelteelster José Janssen die werd veroordeeld tot 3 jaar celstraf voor uitbuiting en mensenhandel. Ze liet buitenlandse aspergestekers 7 dagen per week tot 14 uur per dag werken.

Een handvol aardbeien- en aspergetelers heeft afgelopen seizoen al met het keurmerk geëxperimenteerd. De leveranciers van aardbeien en asperges aan Lidl worden nog voor het komende oogstseizoen gecontroleerd.

 

Andere belangstellenden kunnen zich vrijwillig aanmelden, legde projectleider Peter Baltus maandag uit. Deelnemende aardbeien- en aspergetelers worden onder andere gecontroleerd op naleving van de cao, huisvesting van het personeel en beloning.

 

Invloed weer

Omdat aardbeien en asperges buiten worden geteeld, moet er nog wel nagedacht worden over de invloed van het weer. ,,Bij warm weer moet de oogst toch van het land en kan strikte naleving van de arbeidstijden tot problemen leiden’’, legde Baltus uit.

Vrijwel alle champignonbedrijven in Nederland werken nu met Fair Produce. Of dat succes in de grotere asperge- en aardbeienteelt ook te halen is, durft Fair Produce niet te zeggen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl