• Economen van Rabobank verwachten dat de stijgende trend van faillissementen in Nederland kan aanhouden tot en met 2027.
  • Dit heeft onder meer te maken met de nasleep van de coronacrisis, maar ook met de relatief zwakke economische groei in de afgelopen anderhalf jaar.
  • Voor de economie hoeft een grotere faillissementsgolf niet per se slecht te zijn.
  • Lees ook: Faillissementen in industrie op hoogste niveau in 7 jaar in tweede kwartaal

De trend van stijgende faillissementen in het bedrijfsleven zet de komende jaren nog door, verwachten economen van Rabobank. In een bijdrage voor economenblad ESB schrijven ze dat een piek van het aantal faillissement pas te verwachten is in 2027.

De economen van Rabobank voorzien dat er over drie jaar op kwartaalbasis ongeveer 1.700 tot 1.900 bedrijven failliet gaan, terwijl dat nu zo rond de 1.000 ligt.

De stijging van het aantal faillissementen is volgens de economen deels een reactie op het ongekend lage aantal bedrijven dat stopte ten tijde van de coronacrisis. Destijds bood de overheid massaal financiële steun via subsidieregelingen en uitstel van belastingbetaling.

Daarnaast doet de Nederlandse economie het in 2023 en 2024 niet bijzonder goed met matige groei en soms krimp op kwartaalbasis. Ook kampen flink wat bedrijven nog met belastingschulden uit de coronaperiode.

Piek in faillissementen zorgt voor verdwijnen zwakke bedrijven

Een stijging van het aantal faillissementen op kwartaalbasis tot bijna 2.000 in 2027 zou vergelijkbaar zijn met eerdere faillissementspieken, zoals in de periode tussen 2012 en 2014. Volgens de economen van Rabobank is dit echter niet per se desastreus voor de economie.

"Hoewel voor individuele ondernemers een faillissement diepe sporen kan nalaten, zowel in financiële zin als psychologisch, is de oploop van het aantal verwachte faillissementen echter niet per se zorgelijk voor de Nederlandse economie als geheel", schrijven de economen in ESB.

Van belang hierbij is om te beseffen dat er in de afgelopen jaren veel meer bedrijven bij zijn gekomen, vooral door de stijging van het aantal eenmanszaken. Verhoudingsgewijs zullen er daardoor naar verwachting niet bijzonder veel meer bedrijven failliet gaan dan tijdens eerdere faillissementspieken.

Verder merken de economen op dat door het proces van faillissementen niet-levensvatbare bedrijven verdwijnen, waardoor er meer middelen vrijkomen (arbeid, kapitaal) voor productievere ondernemingen. Dit proces van "creatieve destructie" wordt op de lange termijn als gunstig gezien voor de economie.

LEES OOK: Verkoper van refurbished smartphones Renewd ging failliet door Franse ban op iPhone 12: ‘We bleven zitten met een grote voorraad’