- De afgelopen maand failliet verklaarde vinylperserij in Leeuwarden is overgenomen door twee Amsterdamse ondernemers.
- Serieondernemer Arnoud Aalbersberg en vastgoedondernemer Jan ’t Hoen nemen de perserij over, meldt de Leeuwarder Courant.
- De perserij kwam volgens de curator in de problemen vanwege fouten van de accountant.
- Lees ook: Vinylperserij Deepgrooves uit Leeuwarden failliet
Vinylperserij Deepgrooves maakt een doorstart onder de vleugels van de Amsterdamse ondernemers Arnoud Aalbersberg en Jan ’t Hoen.
Dat meldt dagblad de Leeuwarder Courant. Het bedrijf werd eind oktober failliet verklaard. Aalbersberg startte al menig bedrijf en redde afgelopen jaar de failliete producent van zonneauto’s Lightyear. ’t Hoen is drummer van de band Wild Romance, die ooit met Herman Brood speelde. Hij is daarnaast vastgoedondernemer en bezit de Amsterdamse popzaal en aanbieder van oefenruimtes Q-Factory.
“We vonden het zonde dat zo’n mooi bedrijf met zo’n duurzame propositie het niet heeft gered”, zegt Aalbersberg tegen Business Insider Nederland. “We besloten onze schouders eronder te zetten.”
Mogelijk combineren de ondernemers de diensten van de perserij op termijn met die van de opnamestudio’s van Q-Factory. “Misschien kunnen we een totaalpakket aanbieden”, zegt Aalbersberg. “Dat je bij je opname meteen je vinyl kunt regelen.”
Aalbersberg stelt met het personeel van Deepgrooves in gesprek te zijn om weer voor hen te komen werken. Begin dit jaar werkten er nog 25 mensen bij het bedrijf. Hoeveel mensen bij het nieuwe bedrijf kunnen blijven werken, kan de ondernemer niet zeggen. Gevraagd naar een schatting zegt hij: "Ongeveer de helft".
Faillissement Deepgrooves
Bij de afwikkeling van het faillissement moet de curator bekijken hoeveel de resterende bezittingen nog opleveren voor oude schuldeisers. Financier Rabobank had 1 miljoen euro geleend aan Deepgrooves en ABN Amro 290.000 euro. Ook had het bedrijf nog verscheidene vinylorders uitstaan bij artiesten, die er al voor betaald heeft.
Curator Wybe Mollema heeft "begrip" voor hun "lastige" positie, zo schrijft hij in het faillissementsverslag. Mollema stelt nog wat geld te willen ophalen met de verkoop van goederen "voor een gereduceerd bedrag". Het geld dat hiermee verdiend wordt, zou naar de schuldeisers gaan.
Het faillissement zou hebben gelegen hebben aan "fouten" van de voormalige accountant, schrijft de curator. Die zou "foutieve informatie" hebben gegeven, op basis waarvan oprichter Chris Roorda besloot om investeringen te doen met het idee dat de liquiditeit van het bedrijf op peil zou blijven.
Dit bleek niet op te gaan, waardoor het bedrijf "onvoldoende focus" kreeg en er een "terugloop van de omzet" plaatsvond. Er is sprake van een "lopende procedure" van Deepgrooves tegen de ex-accountant, schrijft de curator.
Om welke investeringen het precies ging, is onbekend. Wel meldde de Leeuwarder Courant afgelopen maand dat het bedrijf samen met andere partijen 2,5 miljoen euro had geïnvesteerd in een fabriek voor gerecycled plastic, met als doel een groenere variant van de langspeelplaat op de markt te brengen. De vraag naar gerecycled pvc bleek volgens de krant alleen sterk tegen te vallen.
Aalbersberg geeft tegen Business Insider Nederland aan door te willen gaan met het duurzame karakter van de perserij. Wel stelt hij het aantal diensten terug te willen brengen. Deepgrooves leverde de laatste tijd ook cassette- en cd-diensten, via partnerbedrijven. "We willen ons echt focussen op vinyl", zegt Aalbersberg. "Daarbij willen we het liefst niet de dingen aanbieden die we zelf niet goed kunnen doen, zoals splatter vinyl, met van die mooie kleurtjes erin."
De winst die Deepgrooves maakte, liep al in 2022 sterk terug. Boekte het bedrijf in 2021 nog een plus van ruim 3 ton op een omzet van 3,2 miljoen euro, het jaar erop bedroeg die winst nog maar 400 euro op een omzet van 3,8 miljoen euro, blijkt uit het faillissementsverslag. De cijfers voor 2023 staan in het verslag niet genoemd.
Roorda was niet bereikbaar voor commentaar.