Facebook heeft zich bepaald niet populair gemaakt met het schandaal rond marketingbedrijf Cambridge Analytica, dat data van 87 miljoen gebruikers misbruikte. De roep om het sociale netwerk te verlaten klinkt steeds luider, onder meer met de hashtag #DeleteFacebook.

Arjen Lubach lanceerde in zijn programma Zondag met Lubach zelfs een evenement – op Facebook- om het platform van Mark Zuckerberg collectief vaarwel te zeggen.

Maar Facebook, opgericht in 2004, maakt inmiddels een groot deel uit van vele levens. In Nederland zo’n 10,8 miljoen blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2018.

Was het in het begin vooral leuk om contact te houden met oud-reisgenoten van een backpack-trip en familieleden die je verder toch nooit ziet, vandaag houd je het nieuws bij via Facebook, blijf je op de hoogte van leuke feestjes, raak je oude meuk kwijt via verkoopgroepen en gebruik je Facebook om in te loggen op andere platforms, bijvoorbeeld op datingsite Tinder of muziekplatform Spotify.

Facebook helpt je verjaardagen te onthouden, en vriendschappen…

Daarbij onthoudt Facebook netjes de verjaardagen van je vrienden, zodat je op tijd een felicitatie kunt sturen. En komt Pietje weer in je vizier, omdat je daar al een jaar ‘vrienden’ mee bent. Dankzij het laagdrempelige contact dat je via Facebook met anderen kunt hebben, komt zelfs de grootste hork over als een sociaal dier.

Hoewel er genoeg andere sociale netwerken voorhanden zijn, is even je Facebook-account verwijderen toch wel een dingetje. Business Insider zocht een aantal online en offline alternatieven voor belangrijke Facebook-functies, voor als je woensdag om 20.00 uur op zwart gaat tijdens het Bye Bye Facebook-evenement van Zondag met Lubach, of op enig ander moment.

Laat een reactie achter als je goede tips voor alternatieven hebt.


1. Op de hoogte blijven van evenementen

Facebook, Project X,

Evenementen op Facebook zijn toch wel ideaal. Je komt terecht bij de feestjes en andere bijeenkomsten waar je vrienden vaak ook al interesse in hebben of bij aanwezig zijn. Dikke kans dat jij daar dus ook bij wilt zijn.

Omdat je meestal ook vrienden bent met personen die je niet zo goed kent en die je nooit of slechts een keer hebt ontmoet, blijf je ook op de hoogte van evenementen buiten je eigen kringetje. Dat kan een weggezakte interesse weer aanwakkeren.

Het is niet makkelijk een vervanging te vinden voor een evenementenfunctie die is toegespitst op je interesses en netwerk.

Uiteraard is googelen naar feestjes altijd een optie. Maar op die manier actief op zoek gaan, is natuurlijk niet hetzelfde als een evenement dat vanzelf in je tijdlijn verschijnt en waar je best heen wilt. Die interesse is er waarschijnlijk wel als mensen op Instagram, Whatsapp en LinkedIn delen waar ze naartoe gaan, maar dit moeten ze dan wel doen. Bovendien zijn Instagram en WhatsApp ook van Facebook.

Wel zijn er apps zoals I'M IN en BASH waarmee je op de hoogte kunt blijven van feestjes en waar je tickets kunt winnen.

De offline versie van de evenementenfunctie is ouderwets op flyers en posters afgaan en partycrashen.


2. Facebook-stalken

via GIPHY

Je wilt het misschien niet toegeven, maar Facebook is redelijk handig om informatie over die ex, crush of nieuwe collega tevoorschijn te toveren. Het is wat minder dan in de beginjaren toen geen enkel profiel privé was en vrienden niet waren afgeschermd, maar een Facebook-profiel geeft nog steeds een aardig beeld.

En het stalk-onderwerp krijgt in ieder geval geen bericht dat jij langs diens profiel bent gesneakt. Maar misschien word je wel gesnapt door het algoritme van Facebook en verschijn je opeens in de 'mensen die je misschien kent' van degene bij wie je honderd keer per dag digitaal langswipt.

Misschien is het juist goed dat dit niet meer kan, zo houd je nog eens tijd over. Maar kun je de drang niet bedwingen, dan zul je een alternatief moeten zoeken. Uiteraard googel je iemand altijd eerst waardoor je wellicht op andere profielen stuit, zoals Twitter of LinkedIn bijvoorbeeld.

LinkedIn-stalken is geen optie

Maar dan op iemands LinkedIn-profiel klikken is geen optie. Tenminste, niet als je ongezien het profiel wilt bezoeken. Als je eigen privacy-instellingen zo staan dat jij andermans bezoeken ziet, dan zien anderen die van jou ook. Je kunt de bezoekjes die jij aflegt afschermen, maar zo blijven jouw bezoekers ook anoniem.

Je kunt natuurlijk proberen jouw profielbezoeken tijdelijk af te schermen, even profielen checken en daarna je profiel weer openzetten. We weten alleen niet of LinkedIn een bezoek toch registreert als je je profiel voor korte tijd afschermt. En hannesen met nepaccounts wordt toch wat te gortig.

Erger is de offline versie van Facebook-stalken, namelijk echt stalken. Dat is strafbaar en raden we je niet aan. Als je iemand echt zo graag wilt zien, kun je beter met open vizier te werk gaan en de telefoon pakken.


3. Nieuws en achtergronden bijhouden

Facebook, Fabeltjeskrant, nepnieuws

Over de nieuwsvoorziening via Facebook is veel te doen geweest. Het sociale netwerk distribueerde nieuws dat weleens nep bleek en gebruikers zouden worden gevangen in een filterbubbel, waarin ze alleen nog maar bevestigd worden in hun eigen gelijk.

Het is daarom niet eens zo slecht om naar alternatieven te kijken. Al zul je op internet al snel te maken krijgen met algoritmen die het nieuws voor jou selecteren, en je kunt nog steeds te maken krijgen met nepnieuws.

Op andere platforms als Twitter en Youtube kom je ook het nodige nieuws tegen. En vrienden zullen je wel het een en ander doorsturen via Whatsapp, maar dat is natuurlijk weer van Facebook.

Je kunt de apps van verschillende nieuwsorganisaties downloaden. Een beetje ouderwets kranten doorspitten, maar dan digitaal, kan met Blendle. Daarin kun je door tijdschriften en kranten bladeren en later altijd nog beslissen of je voor een artikel wilt betalen.

Je kunt je natuurlijk abonneren op RSS-feeds van je favoriete websites met een RSS-reader. Met de app Feedly kun je websites die je wilt bijhouden categoriseren en ordenen, om zo op de hoogte te blijven.

De offline versie van nieuws bijhouden is natuurlijk televisie kijken of een abonnement nemen op een krant of tijdschrift. Bestaat de leesmap eigenlijk nog?


4. Verjaardagen bijhouden

Facebook geeft je een seintje met taart en al als een van je vrienden jarig is. En zoals dat vroeger weleens misging met automatische verjaardagskaartstuurders die jou twee jaar op rij dezelfde kaart stuurden, gaat het ook digitaal weleens fout.

Zo feliciteerde 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol tot twee keer toe een dode: een keer aan wijlen schrijver Joost Zwagerman en een keer aan de overleden horecaondernemer Chris van den Berg. Dat neemt niet weg dat Facebooks verjaarskalender een sympathieke functie is die jou supersympathiek laat overkomen als je er gebruik van maakt.

Met het verdwijnen ervan zul je andere platforms in de gaten moeten houden. Foto's van verjaardagsfeestjes die op Instagram (van Facebook) verschijnen, of felicitaties voor een jarige die voorbijkomen op Twitter. Waterdicht is dit natuurlijk niet. LinkedIn houdt wel verjaardagen bij, maar daar staan misschien geen kennissen op die niets met je werk te maken hebben.

Dus misschien moet je de verjaardagen van belangrijke contacten in de agenda van je smartphone opslaan en aan de hand daarvan een felicitatie sturen, via WhatsApp of een berichtendienst die niet van Facebook is. Dat is iets omslachtiger dan op Facebook, ook omdat je dan misschien een gesprek begint waar je geen zin in hebt of tijd voor hebt. Overigens kun je voordat je Facebook verlaat verjaardagen én evenementen exporteren naar je agenda.

De offline versie van verjaardagen bijhouden is natuurlijk de papieren verjaardagskalender, die het liefst in het kleinste kamertje van het huis hangt, zodat je hem elke dag ziet. Misschien ga je dan ook wel kaarten per post sturen...


5. Verkoopgroepen

tweedehands spullen, verkopen, rommelmarkt

Facebook is met de jaren een dankbare marktplaats geworden voor dingen die verkocht moeten worden of die je wilt kopen. Of voor spullen die je gratis van de hand wilt doen. Voor elke categorie is er wel een groep. Ondergetekende is de halve huisraad kwijtgeraakt op Amsterdam Yardsale. En dat ging een stuk sneller dan Marktplaats.nl.

Natuurlijk kun je proberen je spullen te plaatsen op andere netwerken, maar de vraag is of dat net zo efficiënt is als een Facebookgroep.

Er zijn naast Marktplaats talloze sites waarop je spullen en kleding kwijt kunt, zoals The Next Closet voor vintage kleding, veilingsite Catawiki, Babymarkt.nl en Letgo. Op Peerby.com kun je spullen lenen en kom je ook nog eens in contact met buurtgenoten.

Offline zijn er mogelijkheden zat. Organiseer een kofferbak-sale of probeer je tweedehands spullen te slijten op de vlooienmarkt in de IJ-Hallen in Amsterdam. Je kunt nu trouwens alvast beginnen met het verzamelen van verkoopwaar voor de vrijmarkten op Koningsdag en Bevrijdingsdag op 27 april en 5 mei.


6. Andere groepen

via GIPHY

Naast verkoopgroepen zijn er talloze andere groepen op Facebook waar gelijkgestemden elkaar vinden. Het kan een plek zijn waar obsessies worden gedeeld, bijvoorbeeld voor taal(fouten) of hamburgers, om maar wat te noemen. Of groepen bestaan uit een bepaald slag leden, bijvoorbeeld ondernemende types die elkaar tips geven.

Soms kun je een webversie vinden van een groep. Zo heeft SOS (Signalering Onjuist Spatiegebruik) ook gewoon een online loket waar je terechtkunt met je spatie-obsessie. Maar een webversie of fysiek equivalent is lang niet altijd beschikbaar. Sommige groepen bestaan nu eenmaal bij de gratie van Facebook.

Je komt waarschijnlijk als een heel eind op andere netwerken waar de groepen die jij op Facebook volgt ook een account hebben. Op LinkedIn kun je wel een groep beginnen of je daarbij aansluiten, al kun je daar natuurlijk niet aankomen met een voorliefde voor raar opgezette dieren. En dan zijn er nog de groepsapps op Whatsapp (maar dat is dus van Facebook), Telegram of Signal.

Met de buurtapp Nextdoor blijf je op de hoogte van zaken in je buurt. Hierbij helpen ook het eerder genoemde Peerby en Thuisafgehaald waar je een maaltje kunt kopen van thuiskoks of zelf een maaltijd kunt aanbieden.

Offline is een ouderwets clubje het alternatief. Je interesse moet dan vaak wel zijn uitgemond in een echte hobby, zoals lezen of breien. Als je wilt emmeren over een al dan niet platte aarde kun je hier terecht.

LEES OOK: Facebook verwijderen? Zo download je foto's, chatgeschiedenis en andere gegevens

MIS OOK NIET: 10 dingen die ik heb geleerd nadat ik mijn Facebook-account verwijderde