Facebook begint vanaf dinsdag met het aanbieden van een online bingospel in het Verenigd Koninkrijk. Gebruikers van 18 jaar en ouder kunnen geldprijzen winnen.

Dat meldt de Financial Times. Een spel met fruitautomaten wordt in de komende weken toegevoegd. Facebook werkt voor het online bingospel en de gokkast samen met Gamesys, één van de grootste Britse online gokbedrijven.

“Gokken is erg populair en goed gereguleerd in het VK”, aldus Julien Codorniou, het hoofd van Facebook’s game-afdeling voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Hij meent dat bingo van zichzelf een sociaal spel is. Daardoor is het volgens Codorniou logisch dat Facebook het ook aan gaat bieden.

Uitrol naar andere landen?

Facebook is op dit moment niet van plan de gokspelletjes ook in andere landen aan te bieden, laat een woordvoerder van het bedrijf weten aan Z24. Gebruikers van het sociale netwerk uit landen buiten het VK zullen niks merken van de gokactvititeiten.

De kans dat Facebook een Nederlandse versie van de gokapp maakt, lijkt sowieso klein, vanwege de strenge regelgeving in Nederland. Online gokken is hier verboden. De Kansspelautoriteit pakte onlangs nog veertig gokwebsites aan die zich illegaal op de Nederlandse consument richtten.

Verdienmodel

Dat Facebook gokken toevoegt aan het sociale netwerk komt niet als een verrassing. Het bedrijf is op zoek naar manieren om meer geld te verdienen en zou middels online gokspelletjes de omzet enorm kunnen vergroten.

Spelletjessite Zynga zou in 2013 eveneens een entree op de gokmarkt overweegt. Zynga is bekend van het spelletje Farmville, waarmee het honderden miljoenen dollars omzet, hoofdzakelijk via Facebook. Facebook krijgt 30 procent van de omzet die via zijn platform door Zynga wordt gemaakt.

Amerikaanse markt

De grote vraag is of de markt voor online gokken in de Verenigde Staten wordt opengebroken, het land waar Facebook voornamelijk zijn geld verdient. Vooralsnog is gokken via het internet in de VS in principe verboden. Wel neemt de druk in de VS toe om dit toe te staan.

Diverse staten en Indianengroeperingen lobbyen volop, omdat ze nu geld uit hun fysieke casino's zien weglekken naar online exploitanten buiten de VS.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl