- Meta, het moederbedrijf van Facebook, is van plan om nogmaals duizenden werknemers te ontslaan, dat schrijft The Washington Post.
- De ontslagen zouden onderdeel zijn van een grote reorganisatie van het bedrijf waarbij Meta het aantal managers wil gaan terugdringen.
- Meta zelf ontkent dat het bezig is met een reorganisatie en wijst op de uitspraken van CEO Mark Zuckerberg, die eerder beloofde dat er geen verdere ontslagrondes zouden volgen.
- Lees ook: ‘Moederbedrijf Facebook geeft duizenden werknemers een slechte beoordeling, als eerste zetje richting de uitgang’
Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft plannen om nogmaals duizenden werknemers te ontslaan, dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. Vorig jaar november schrapte Meta al 11.000 banen en topman Mark Zuckerberg zei destijds dat werknemers geen nieuwe ontslagrondes hoefden te vrezen. Maar dat blijkt nu onjuist.
Volgens de bronnen van The Washington Post is Meta van plan de organisatie flink te reorganiseren. Personeelszaken, advocaten, financiële deskundigen en topmanagers zouden plannen moeten opstellen om de hiërarchie van het bedrijf te reduceren.
Meta wil het aantal managers in de organisatie terugbrengen, waardoor de werknemers die nu een leidinggevende positie hebben, zullen worden gedwongen functies in een lagere schaal te accepteren. Ook wordt er van managers, die hun positie wel behouden, verwacht dat zij leiding gaan geven aan grotere teams.
Meta zou zo hopen dat werknemers van wie de banen worden omgezet, uiteindelijk ontslag zullen nemen. Eerder deze week gaf Meta al 10 procent van z’n personeelsbestand een slechte beoordeling over hun werkprestaties. Volgens de bronnen wil het bedrijf de werknemers er zo toe aanzetten vrijwillig te vertrekken.
Volgens hoofd communicatie van Meta, Andy Stone, klopt het verhaal in The Washington Post niet. Hij haalt op Twitter eerdere artikelen van The Washington Post aan als bewijs. In die artikelen quote de krant Zuckerberg, die tijdens de vorige ontslagronde beloofde dat er geen nieuwe ontslagen meer zouden volgen.
Beleggers klaagden al enige tijd dat Meta te veel geld investeerde in de metaverse, een virtuele wereld waarin we op zeker moment allemaal onze tijd gaan doorbrengen als het aan Zuckerberg ligt. Ook de investeringen daarin werden al teruggeschroefd.
Verschillende techbedrijven snijden de laatste maanden hard in hun personeelsbestand. Zo schrapte Alphabet, het moederbedrijf van Google, 12.000 banen. Microsoft zette 10.000 personeelsleden op straat en Amazon ging met 18.000 medewerkers minder verder.