De Europese Unie is bezig met onderzoek naar de digitale munt libra van Facebook. Volgens persbureau Bloomberg hebben mededingingsautoriteiten van de EU vragenlijsten opgesteld over mogelijke concurrentieverstoring door de libra.
De documenten zouden eerder deze maand zijn verstuurd naar partijen die betrokken zijn bij het libra-project. De Europese kartelautoriteiten zijn bang dat de libra marktverstorend kan werken bij onder meer uitwisseling van informatie en het gebruik van consumentengegevens.
De beoogde cryptomunt van Facebook, de libra, oogstte al veel kritiek. Zo zou de munt de financiële stabiliteit kunnen ondermijnen, waarschuwde de Amerikaanse Federal Reserve onlangs. Ook zijn er zorgen over de mogelijkheden tot witwassen en financieren van misdaad met de cryptomunt. Tot slot heeft Facebook ook geen al te beste reputatie op vlak van privacy.
Die zorgen moeten volgens de Fed grondig zijn aangepakt, alvorens verder te gaan.
Eerder uitte president Donald Trump ook al kritiek op de libra. Volgens Trump moet Facebook een bankvergunning aanvragen als het met de libra verder wil gaan.
“Ongereguleerde cryptovaluta’s als libra en bitcoin zijn veel te volatiel en kunnen criminaliteit in de hand werken”, schreef het Amerikaanse staatshoofd op Twitter. “Dat zijn geen echte munten, hun waarde is gebaseerd op gebakken lucht”, aldus de president. Trump benadrukte dat de Amerikaanse dollar de enige echte munt is in de Verenigde Staten en dat dit zo moet blijven.
Libra in 2020 uitgerold
Facebook onthulde in juni plannen voor een eigen virtuele munt. Gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf volgend jaar beschikbaar zijn in Messenger en WhatsApp.
Het socialemediabedrijf van Mark Zuckerberg werkt voor de digitale munt samen met onder meer betaalbedrijven Mastercard en PayPal. Verder doen techbedrijven Ebay, Uber en Spotify mee, plus een aantal durfinvesteerders en blockchainbedrijven.
Facebook heeft beloofd alle zorgen bij toezichthouders weg te nemen voordat de digitale munt wordt gelanceerd.