Amerikaanse techgiganten versterken hun domninantie tijdens de coronacrisis, maar de kritiek zwelt ook aan.
Facebook koopt de populaire database Giphy voor een onbekend bedrag.
Justitie in de VS heeft Google in het vizier en is bezig met een onderzoek wegens concurrentievervalsing, aldus zakenkrant The Wall Street Journal.
Facebook, het grootste sociale media-platform ter wereld, is weer eens op overnamepad. Het bedrijf van Mark Zuckerberg, dat eerder populaire applicaties zoals Whatsapp en Instagram kocht, heeft zijn oog laten vallen op Giphy.
Facebook lijft Giphy in voor een onbekend bedrag, zo werd vrijdagavond bekend, De populaire database van gif-animaties voor social media en chatapps wordt ondergebracht bij Instagram, het fotodeelplatform dat in 2012 in handen van Facebook kwam.
De Amerikaanse nieuwssite Axios meldt op basis van ingewijden dat de deal circa 400 miljoen dollar waard is, maar het bedrijf laat daarover niets los.
Giphy razend populair op social media
Via Giphy kunnen gebruikers veelal grappige gif-animaties zoeken waarmee ze chatgesprekken of berichtjes op social media opleuken. Voor Facebook is de overname logisch. De helft van alle animaties die vanuit Giphy worden verstuurd belanden op apps of websites van de socialmediagigant. Onder de hoede van Facebook zou het “gemakkelijker worden om de perfecte gifs en stickers” te vinden.
Na de overname blijven gif-animaties van Giphy beschikbaar voor social media die niet onder Facebook vallen. Dat is bijvoorbeeld het geval met Twitter, waar de animaties ook populair zijn.
Animaties in Graphic Interchange Format, kortweg gif-animaties, zijn relatief eenvoudige filmpjes of series afbeeldingen die continu worden herhaald. In de beginjaren van het internet sierden ze veel websites, omdat ze ook via een zwakke verbinding te zien waren. Later kregen ze een slecht imago van oubollige en te drukke filmpjes, maar met de opkomst van social media werden ze weer razend populair.
Google in het vizier van justitie in de VS
Techreuzen als Facebook, Google, Amazon, Microsoft en Apple hebben het relatief makkelijk in de coronacrisis, vergeleken met startups in de techwereld.
Het is dus niet vreemd dat de grote vijf rondkijken naar overnames van interessante kleinere techbedrijven. Tegelijk zwelt de discussie over de almaar toenemende dominantie van grote Amerikaanse techbedrijven aan.
In Europa zijn onder meer Google en Apple al diverse keren op te vingers getikt door Europese mededingingsautoriteiten.
Google kreeg van de Europese Unie meerdere miljardenboetes in mededingingszaken. Vorig jaar legde de Europese Commissie het Amerikaanse bedrijf een boete van 1,5 miljard op, omdat de onderneming andere websites in contracten verbood advertenties van concurrerende zoekmachines te plaatsen.
In 2018 kreeg Google een Europese recordboete van ruim 4,3 miljard euro wegens oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android.
Voor het eerst lijken ook Amerikaanse autoriteiten op het punt te staan om Google aan te klagen wegens concurrentievervalsing, zo meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De zoekmachinegigant wordt ervan beschuldigd misbruik te maken van zijn dominante marktpositie.
De rechtszaken worden volgens de zakenkrant zowel op federaal niveau als door openbaar aanklagers van afzonderlijke staten voorbereid. Zij onderzoeken de machtspositie van Google al langer. De eerste aanklachten zouden deze zomer kunnen worden ingediend door het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Veel van het voorbereidende onderzoek richtte zich volgens The Wall Street Journal op de dominantie van de zoekmachinegigant op de online advertentiemarkt. Voor iedere stap in het proces voor het publiceren van onlinereclame levert Google de dominantie technologie. Aanklagers van het ministerie van Justitie zouden ook bewijzen hebben dat Google in bredere zin de concurrentie dwarsboomt.