De Amerikaanse techreuzen Facebook, Amazon, Microsoft, Apple en Google kunnen hun toch al dominante positie door de coronacrisis versterken.
Belangrijkste troef: vrijwel oneindige financiële reserves om de crisis te overleven.
Op de Amerikaanse beurs zijn de grote vijf extreem beeldbepalend. Dat ontneemt het zicht op de koersprestaties van Amerikaanse aandelen in brede zin.
Wil je weten hoe de Amerikaanse beurs het doet? Dan hoef je maar op vijf bedrijven te letten: Facebook, Amazon, Microsoft, Apple en Alphabet/Google.
Natuurlijk is dit enigszins overdreven gesteld, maar er zit wel een diepe kern van waarheid in. Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld ging een negatieve reactie op kwartaalcijfers van webwinkel Amazon gepaard met breed dalende beurskoersen in de VS. En maandag volgden Europese beurzen die lijn.
De vijf Amerikaanse techgiganten, ook wel aangeduid als FAMAG, zijn extreem dominant. Vergeleken met veel andere bedrijven springen Facebook, Amazon, Microsoft, Apple en Google er ook relatief gunstig uit in de coronacrisis.
Niet dat deze bedrijven compleet onkwetsbaar zijn: Apple loopt op de korte termijn het risico dat de verkopen van de iPhone lager uitvallen en Facebook en Google zien dat de advertentiemarkt onder druk staat.
Maar structureel kunnen de techreuzen garen spinnen bij de crisis, zo stelt vermogensbeheerder Schroders maandag in een analyse.
Socialemediaplatforms krijgen een nieuw publiek, mensen brengen meer tijd door op hun smartphone en het winkelend publiek raakt nog meer gewend aan online bestellen. Deze veranderingen in consumptietrends kunnen leiden tot permanente verschuivingen in het gedrag van consumenten, signaleert beleggingsstrateeg Sean Markowicz van Schroders.
Techreuzen: goed gevulde kas om de coronacrisis door te komen
Het grote voordeel van de techreuzen ligt bij hun schier onuitputtelijke financiële reserves.
Uit onderstaande tabel blijkt dat de grote vijf tussen de 55 miljard dollar en 134 miljard dollar per bedrijf in kas hebben. Bij de ondernemingen uit de Amerikaanse S&P 500-index is dit gemiddeld 6 miljard dollar (mediane meting).
Als de coronacrisis langer aanhoudt, is de kans levensgroot dat tal van innovatieve startups en andere bedrijven met beperktere financiële reserves het loodje leggen, waardoor de techreuzen nog dominanter worden.
Facebook, Amazon, Microsoft, Apple en Google bepalen beeld van de beurs
De relatief sterke positie van de techreuzen speelt ook op de beurs een grote rol. Dat blijkt uit onderstaande tabel van Schroders. Het gaat hier om de koersprestaties sinds de start van dit jaar tot medio april. De actuele cijfers zullen afwijken, maar het beeld is illustratief.
In de grafiek zie je de individuele koersontwikkeling van de grote vijf, maar belangrijker zijn de verschillen tussen de S&P 500-index en de S&P 500 Equal Weighted Index (blauwe balkjes rechts).
In de 'gewone' S&P 500 worden de vijfhonderd belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in de VS volgens een bepaalde weging meegenomen. De grote vijf maken daarbij 20 procent uit van de totale weging (de overige 495 bedrijven zijn dus goed voor de overige 80 procent).
In de gelijk gewogen versie van de S&P 500 weegt elk bedrijf even zwaar mee, ook al is de ene onderneming veel groter dan de andere.
Te zien is dat de gelijk gewogen variant van de S&P 500-index het met een verlies van bijna 20 procent tot medio april bijna twee keer zo slecht doet als de reguliere S&P 500-index, waarin de grote vijf dus een weging hebben van 20 procent.
Dit illustreert dat de diepte van de coronacrisis op de beurs gemaskeerd wordt door de vijf techreuzen. Althans, als je alleen kijkt naar veel genoemde beursindices waarin de FAMAG-bedrijven een dominante positie innemen.