Veel gemeenten zijn bang dat ze te weinig geld hebben om in 2015 hun nieuwe zorgtaken te kunnen betalen en hebben daarom miljoenen euro’s uit eigen middelen gereserveerd.
Dat schrijft de Volkskrant maandag.
Gemeenten krijgen vanaf januari de verantwoordelijkheid over de uitvoering van de jeugdzorg en andere taken voor maatschappelijke ondersteuning. Dit als gevolg van een grote operatie waarbij taken van het Rijk worden gedecentraliseerd.
Dat zou geld moeten schelen, maar gemeente hebben daar hun twijfels bij. Zo kost het voeren van zogeheten ‘keukentafelgesprekken’ met inwoners over de benodigde zorg veel geld.
De gemeente Almere zet daarom ruim 5 miljoen euro uit eigen middelen in. Rotterdam heeft een reservepot gemaakt van 35 miljoen euro voor twee jaar. Als gemeenten daadwerkelijk gaten moeten dichten met geld dat eigenlijk ergens anders voor bestemd is, gaat dat ten koste van bijvoorbeeld sport, cultuur en onderhoud.
Ambtenaren vrezen chaos
Uit een enquête bleek vorige maand al dat meer dan de helft van de gemeente-ambtenaren een stroeve overgang verwacht als de taken op het gebied van jeugd, zorg en werk van de rijksoverheid en provincies naar de gemeenten overgaan.
Twee derde van de ambtenaren vindt de decentralisatie op zich een goed plan. Maar bijna de helft spreekt van een voorbereiding die tekortschiet. De beschikbare budgetten en menskracht voor de operatie doen het vertrouwen in een goede afloop niet toenemen
Vooral de overheveling van de jeugdzorg wordt met weinig vertrouwen tegemoet gezien. Bijna de helft van de gemeente-ambtenaren en -bestuurders denkt dat daar het grootste knelpunt zit.
Lees ook
Sandra Phlippen: hoe gemeente mag knutselen met de meest kwetsbaren
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl