Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt, is er een grote vraag ontstaan naar externe recruiters die voor bedrijven lege vacatures opvullen met nieuw talent. Recruiters zijn echter vaak onervaren, jong en niet opgeleid voor het vak dat zij doen.
Steven Heijtel, eigenaar van IT-bedrijf Aubergine IT, uitte drie weken geleden via een LinkedIn-post zijn onvrede over het inschakelen van recruitmentbureaus. De ondernemer heeft besloten, hoewel hij hard op zoek is naar nieuw talent, geen externe recruiters meer in te huren.
“Ik ben het zat”, schrijft Heijtel over zijn ervaringen. “De druppel was een kandidaat die drie recruiters me aanboden, die pas over een jaar klaar is met studeren en waarbij ze alle drie de naam anders gespeld hadden.”
De LinkedIn-post bracht veel teweeg. Met bijna 1500 likes en meer dan 250 reacties bereikte het bericht 461.000 paar ogen op LinkedIn, zo laat Heijtel per mail weten.
Een incident of staat de ervaring van Heijtel symbool voor een ondermaatse kwaliteit in de branche van wervings- en selectiebureaus?
Grote vraag naar recruiters
Ieder kwartaal publiceert arbeidsdataverzamelaar Intelligence Group het rapport De Stand van HR met cijfers over de HR-branche. Daaruit blijkt dat het aantal HR-vacatures in het algemeen de laatste drie jaar hard is gestegen.
Gezien het alsmaar stijgende aantal lege vacatures in de HR-branche, kunnen we constateren dat er over het algemeen dus een tekort is. Tot HR behoren overigens niet alleen externe recruitmentbureaus en recruiters die intern bij een bedrijf werken, maar ook veel andere beroepen zoals loopbaanadviseurs, medewerkers personeelzaken en HR-directeuren.
De vraag naar recruiters (intern en extern) stijgt echter het hardst, zeker het laatste jaar. Het aantal vacatures voor recruiters is in het eerste kwartaal van 2017 ten opzichte van dezelfde periode in 2016 met 54 procent gestegen en ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar met 38 procent toegenomen, aldus het rapport.
“Er bestaat bijna een wildgroei in de vraag naar recruiters, terwijl de markt voor kwalitatieve recruiters al kwartalen is opgedroogd,” zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, in het rapport. “Opvallend is tegelijkertijd dat, ondanks de grote vraag, het aantal opgeleide recruiters stagneert of zelfs kleiner wordt. Een zorgelijke constatering voor het recruitmentvak.”
Er is volgens Waasdorp een tekort aan vaklieden – mensen die opgeleid zijn als recruiter.
Tekort aan vaklieden
Johan Siebert, eigenaar van recruitmentbureau SiebertWassink. constateert ook een schaarste aan vaklui. “De arbeidsmarkt is behoorlijk in beweging,” zegt hij tegen Business Insider. “In de periode na 2008 zag je dat bedrijven voorzichtiger waren in hun vraag naar nieuw personeel. En aan de aanbodzijde durfden werknemers daarnaast niet zo gauw een overstap te maken.”
Nu de economie weer aantrekt, is de vraag naar nieuw talent op de juiste plek in een stroomversnelling geraakt. Mensen schakelen weer makkelijker van baan en bedrijven hebben opeens een groot tekort aan goede werknemers. Dus worden externe recruiters massaal ingeschakeld, maar die zijn niet allemaal even goed in hun werk.
“Ik denk inderdaad dat er een tekort is aan vakmensen in onze branche”, concludeert Siebert die tevens directeur is van Summum, een vakvereniging met 22 leden en een gedragscode. “Wij maken bij onze opdrachtgevers zeker wel eens mee dat zij nare ervaringen hebben met bepaalde bedrijven in onze branche. Met Summum bieden wij een alternatief. Al onze leden houden zich aan de kwaliteitseisen.”
Recruiter ben je maar voor even
Bas van de Haterd, die als zelfstandige ondernemer bedrijven adviseert over onder meer HR en recruitment, ziet het probleem van het tekort aan vakmensen in externe recruitment als iets structureels.
“Je ziet altijd een groot verloop in de markt van externe recruiters", zegt hij. "Dit beroep is voor veel mensen vaak een tijdelijke carrièrestap. Er zijn daardoor maar weinig senior recruiters. En als die het al volhouden, bedienen zij vaak een heel klein deel van de markt: executive search.”
Executive search is het segment in recruitment waarbij op maat gezocht wordt naar heel specifieke functies voor de top van een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een financieel directeur voor een bedrijf met 20.000 mensen. De functies met tonnen of miljoenensalarissen, kort gezegd.
Geen noemenswaardige ervaring
Ook Wim van den Nobelen, recruiter en oprichter van het bureau Strictly People, ziet dit probleem. “Heel wat recruiters hebben geen noemenswaardige werkervaring wanneer ze recruiter worden”, schrijft hij in zijn laatste column op vakwebsite RZNM.
Van Nobelen: “Recruitment is voor veel mensen een startersbaan. Op enkele recruitmentdinosaurussen na is de leeftijd vaak onder de 30. Dat sollicitanten twijfelen aan de (vak)technische kennis van de recruiter is niet vreemd.”
Wie op de Google ‘recruiters zijn’ invult, krijgt vier aangevulde zoeksuggesties. De nummer één is: recruiters zijn ‘dom’.
Voor de mensen die naar dit antwoord op zoek zijn: recruiters zijn niet per se dom. Wel vaak onervaren, jong en niet opgeleid voor het vak dat zij doen. En dat heeft indirect ook weer te maken met het vierde zoekresultaat: recruiters zijn hot. De markt kan op dit moment de hoge vraag naar kwalitatieve recruiters niet aan.