- Nederland gaat volgens ingewijden de export van bepaalde chiptechnologie naar China aan banden leggen.
- Er zou mogelijk zelfs al in januari overeenstemming komen over nieuwe regels.
- Extra beperkingen zouden chipmachinefabrikant ASML kunnen raken, al is nog niet precies duidelijk hoe.
- Lees ook: VK blokkeert overname van Britse chipmaker door Chinees-Nederlandse concurrent vanwege ‘nationaal veiligheidsrisico’
De export van chiptechnologie van Nederland naar China wordt naar verluidt verder beperkt. Ingewijden verklaarden tegenover persbureau Bloomberg dat beleidsmakers in Den Haag werken aan nieuwe handelsregels. Vooral de Verenigde Staten maakt zich bij Nederland hard voor het buitensluiten van China van bepaalde chiptechnologie.
Volgens de bronnen zou er mogelijk zelfs al volgende maand een akkoord worden bereikt.
De Nederlandse maatregel zou in wezen een bekrachtiging en een mogelijke uitbreiding zijn van het onofficiële verbod op de verkoop van bepaalde technologie aan China.
Extra beperkingen zouden het Nederlandse bedrijf ASML kunnen raken, al is nog niet precies duidelijk hoe. Het bedrijf uit Veldhoven is een van ’s werelds belangrijkste leveranciers van machines die nodig zijn om geavanceerde halfgeleiders te maken.
De stap markeert de inspanningen die de VS doen om de militaire ambities en chipfabricage van China te beperken. Vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerden tegen Bloomberg commentaar te geven. Ook het Witte Huis ging niet op de kwestie in.
Nederland en Japan zijn buiten de VS de grootse leveranciers van machines en kennis die nodig zijn om geavanceerde halfgeleiders te maken. Vooralsnog is het Washington nog niet gelukt deze landen volledig mee te krijgen in de houding ten opzichte van China. De nieuwe exportbeperkingen die Nederland overweegt zouden gaan over de verkoop van apparatuur voor het maken van chips van 14 nanometer of nog geavanceerdere chips. Als het tot strengere regels komt, zouden deze in lijn zijn met de Amerikaanse beperkingen die 7 oktober werden aangekondigd, aldus de bronnen.
China was vorig jaar goed voor circa 15 procent van de omzet van ASML. Washington heeft enige invloed op Nederland omdat het bedrijf uit Veldhoven in de VS gemaakte componenten gebruikt. Sinds begin oktober hebben Amerikaanse ambtenaren gedreigd dat als bondgenoten niet voldoen aan de nieuwe exportcontrolemaatregelen, zij de verkoop van apparatuur aan China waar zelfs maar de kleinste hoeveelheid Amerikaanse technologie in zit kunnen verbieden.