Onafhankelijke deskundigen gaan zich nogmaals buigen over de manier waarop banken zijn omgegaan met klachten van mkb-klanten over rentederivaten.
Dat staat in een brief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarover minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de Tweede Kamer dinsdag heeft ingelicht.
Banken verkochten in het verleden op grote schaal beleggingsproducten waarmee ondernemers zich indekten tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. Daarbij bleef vaak onderbelicht dat zij juist risico liepen als de rente daalt.
Financiële moeilijkheden
Doordat rentes de afgelopen jaren niet zijn gestegen, maar juist zijn gedaald, hebben renteswaps zich in sommige gevallen tegen ondernemers gekeerd: ze kosten geld, in plaats van dat ze risico’s verminderen. Sommige bedrijven kwamen daarvoor in financiële moeilijkheden.
Naar schatting hebben 17.000 mkb’ers een rentecontract afgesloten bij een Nederlandse bank. De bankensector hangt mogelijk miljarden aan schadeclaims boven het hoofd vanwege de verkochte rentederivaten.
Onvoldoende compensatie
Afgelopen december bleek dat banken gedupeerde klanten, ondanks herhaaldelijk aandringen door de AFM, nog onvoldoende compensatie hebben geboden. Rabobank zou ondernemers zelfs onder druk zetten om achteraf oude documenten te ondertekenen, waarmee ze verklaren op de hoogte te zijn geweest van de werkwijze en risico’s van risicovolle beleggingsproducten.
Toezichthouder AFM wil nu externe experts naar de dossiers laten kijken. Dat gebeurt op uniforme wijze, op grond van vooraf gestelde, gedetailleerde richtlijnen.
Om die richtlijnen op te stellen heeft het ministerie van Financiën drie deskundigen aangesteld. Hoogleraar risicomanagement Theo Kocken en de juristen Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe zullen daarbij samenwerken met de banken zelf. ABN Amro, ING, Rabobank, Van Lanschot en SNS hebben aangegeven dat ze instemmen met deze aanpak. Ook bankenvereniging NVB reageerde positief.
Deutsche Bank doet niet mee
Toch zijn niet alle banken aan boord. De AFM heeft ook nog Deutsche Bank op de korrel, maar die werkt vooralsnog niet mee aan de externe herbeoordeling. Volgens een woordvoerder van Deutsche Bank gaat het om zo'n 700 mkb'ers die een renteproduct bij de bank hebben afgesloten. Daarbij gaat het om oud-klanten van ABN Amro, die Deutsche Bank heeft overgenomen.
Desondanks valt het overgrote deel van de naar schatting ruim 17.000 dossiers onder de regeling, zei AFM-bestuurder Femke de Vries in een toelichting. Doel blijft om uiteindelijk alle banken mee te krijgen, voegde zij daar aan toe.
Dossier sluiten
Ook als een klant al een schikking heeft getroffen met de bank, moet die langs de nieuw te bepalen meetlat worden gelegd. Daarnaast kunnen mogelijk dossiers worden heropend waarin de rechter al vonnis heeft gewezen. Dat is afhankelijk van de afspraken die de externe deskundigen met de banken maken. "Uitgangspunt is wel dat de klant er beter van wordt, niet slechter", aldus De Vries.
Het ministerie van Financiën verwacht het boek over de rentederivaten medio volgend jaar definitief te kunnen sluiten.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl