Veel mensen gebruiken de populaire AI-bot ChatGPT voor het maken van recepten of het schrijven van e-mails. Hoofd product Nick Turley van OpenAI heeft echter een aantal handige tips voor gebruikers die meer uit ChatGPT willen halen.

In een recente aflevering van de “Hard Fork” podcast deelde de topmanager van het bedrijf achter ChatGPT vijf hacks: van het gebruik van de spraakmodus om daadwerkelijk met de chatbot te praten tot het maken van je eigen persoonlijke GPT die kan fungeren als een creatieve schrijfcoach.

Hoewel Turley benadrukte dat deze tips niet per se “ingewikkeld” zijn, kunnen gebruikers die nog niet alle functies in het nieuwste model GPT-4o hebben uitgeprobeerd, er zeker hun voordeel mee doen.

1) Experimenteren met de spraakmodus

Als je geen zin hebt om te typen, kun je ook proberen om te praten met ChatGPT. De spraakfunctie bevat negen stemmen die zijn ontwikkeld met professionele stemacteurs en die je kunt aanpassen bij de instellingen van de website, aldus het bedrijf.

“Het is een compleet andere manier om ChatGPT te gebruiken,” zei Turley. “Dit heeft nooit eerder bestaan. Het is anders dan alles wat je ooit eerder hebt geprobeerd met deze technologie.”

Gebruikers kunnen met de chatbot praten, maar daarbij is er wel voor gewaarschuwd om het AI-model niet als een soort persoonlijke therapeut te gebruiken.

Alle gebruikers hebben toegang tot de standaard spraakfunctie. De geavanceerde spraakmodus, die realtime-gesprekken mogelijk maakt, is momenteel alleen beschikbaar voor Plus- en Team-gebruikers.

2) Vraag ChatGPT om dingen te onthouden

Als je geen fan bent van jezelf herhalen, kun je ChatGPT bepaalde dingen laten onthouden. Die zal het AI-model gebruiken om zijn antwoorden te verbeteren.

“Je kunt gewoon alle dingen noemen, waarvan je wilt dat ChatGPt ze onthoudt", aldus Turley.

Gebruikers kunnen ChatGPT simpelweg vertellen om iets te onthouden, maar ze kunnen ook op elk moment het geheugen van de chatbot uitschakelen of zelfs vragen om dingen te vergeten.

Volgens Turley is het “de moeite waard” om ChatGPT bepaalde informatie te laten onthouden, omdat het geheugen van de chatbot “steeds beter zal worden”.

3) Een eigen GPT maken

Gebruikers kunnen ook overwegen om hun eigen aangepaste GPT te maken - zonder dat daarvoor kennis van programmeren nodig is.

“Mensen doen dit om verschillende redenen”, aldus Turley. “Maar in veel gevallen, als je een prompt hebt die je de hele tijd hergebruikt, maak dan een GPT voor jezelf.”

GPT's kunnen worden aangepast om zich te richten op specifieke taken, van het leren van talen tot het analyseren van gegevens, op basis van de instructies van de gebruiker aan de “GPT Builder.”

Je kunt je persoonlijke GPT ook configureren met extra instellingen, zoals geavanceerde gegevensanalyse of het toevoegen van DALL-E Image Generation. Een gebruiker deelde bijvoorbeeld op X, zijn aangepaste GPT die foto's van mensen in Pixar-personages verandert.

“Het is super eenvoudig - het duurt maar een paar seconden", aldusTurley. “En je kunt van alles aanpassen aan je ChatGPT.”

Hoewel je de link naar je aangepaste GPT's kunt delen, die openbaar kunnen worden gemaakt en toegankelijk zijn voor zoekmachines, steltTurley dat gebruikers hun eigen GPT's ook privé kunnen houden.

4) Bestanden uploaden

Over deze minder bekende chatbotfunctie is Turley erg enthousiast. De optie om bestanden te uploaden is beschikbaar voor Plus- en Enterprise-gebruikers. Hierdoor is het mogelijk om tekstbestanden, documenten, spreadsheets en presentaties te uploaden en op te slaan in een account.

ChatGPT kan dan de tekst analyseren, een samenvatting of feedback geven, specifieke informatie of citaten eruit halen en twee documenten met elkaar vergelijken. Turley zegt dat de functie vooral handig kan zijn als “je een heel lang document hebt” of een “handboek moet verwerken”.

5) Afbeeldingen integreren

“Ik merk dat er tekstmensen zijn en beeldmensen. Die overlappen elkaar bijna niet", stelt Turley.

De topmanager van OpenAI zou willen dat er meer “kruisbestuiving” tussen de twee was, aangezien ChatGPT beide kan ondersteunen. Hoewel de teksttoepassingen bekender zijn, kan de chatbot ook afbeeldingen begrijpen en interpreteren.

De beeldgenerator van OpenAI, DALL-E, is ook beschikbaar in ChatGPT en kan beelden creëren op basis van conversaties. Volgens Turley kunnen gebruikers de twee functionaliteiten gebruiken voor verschillende taken, zoals het maken van een verjaardagskaart. “Je zult waarschijnlijk beide willen gebruiken: een aangepaste afbeelding maken en werken aan bijvoorbeeld een schattig gedichtje."

LEES OOK: OpenAI zet aanval in op Google met zoekfunctie voor ChatGPT: maar wordt Google al echt bedreigd?