“Soms kan het een beetje belachelijk worden”, zegt Nick Fowler, een 33-jarige Britse expat die twee jaar geleden naar de Verenigde Arabische Emiraten verhuisde.

Hij is een van de miljoenen buitenlanders in Dubai die zich voelen aangetrokken door de zon die het hele jaar schijnt, een belastingvrij inkomen en een overvloed aan luxe.

Maar er zit een addertje onder het gras: buitenlanders moeten zich in Dubai uit de naad werken. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) staan wereldwijd op de tweede plaats voor het hoogste gemiddelde aantal werkuren per week per werknemer, volgens de Internationale Arbeidsorganisatie.

Werknemers in de VAE werken gemiddeld 50,9 uur per week.

Fowler is actief in de financiële sector en vertelt Business Insider dat zijn typische werkdag rond 8 uur 's ochtends begint en om 6:30 's avonds eindigt, vaak zonder een fatsoenlijke pauze. Hij luncht aan zijn bureau. Maar daarmee is zijn werkdag meestal nog niet ten einde. "Ik heb wel eens dates gehad waarbij tijdens het afspraakje e-mails moest sturen, of gebeld werd door collega's, toen ik wilde gaan dineren."

Luxe, maar tegen een prijs

De 32-jarige Patrick James, eveneens uit het Verenigd Koninkrijk, verhuisde zes jaar geleden naar Dubai. Hij was er eerder op vakantie geweest en was er niet echt van onder de indruk, maar voelde zich toch aangetrokken tot de stad vanwege de financiële mogelijkheden.

Hij vertelde Business Insider dat hem een ​​salaris werd aangeboden dat twee keer zo hoog was als wat hij als leraar in Londen verdiende. Terwijl hij in Engeland doorgaans van 6 uur 's ochtends tot 3 uur 's middags werkte, waren de werktijden voor dezelfde baan in Dubai 12 tot 14 uur per dag.

In een vijfdaagse werkweek met een kortere vrijdag, komt hij op ongeveer 50 uur per week, wat dicht bij de norm in de VAE ligt. "Mijn kind is nu twee", zegt hij. "Ik zag hem niet. Hij werd wakker als ik van huis ging en hij sliep wanneer ik thuis kwam."

Gedurende enige tijd kon James dit offer rechtvaardigen. "Je werkt, je draaft door, je spaart geld en dan kun je op luxe vakanties," legt hij uit.

Uiteindelijk werd het te veel. Afgelopen maart stapte hij over naar een positie waar hij op afstand werkt voor een Japans gezondheids- en wellnessbedrijf. Hiermee kreeg hij de flexibiliteit om zijn eigen uren te bepalen, terwijl hij nog wel in Dubai was.

James denkt dat veel expats in Dubai de lange uren accepteren vanwege de concurrentie op de arbeidsmarkt. "Als je niet goed bent in je werk, dan sturen ze je weg en nemen ze iemand anders," zegt hij.

Dubai: een zeer concurrerende markt voor expats

"Het is algemeen bekend dat op de expatmarkt in de VAE het aanbod groter is dan de vraag", zegt Fiona Robson, hoogleraar personeelsmanagement aan de Heriot-Watt Universiteit in Dubai, tegen Business Insider.

"Dit kan leiden tot minder macht voor expats, als ze gemakkelijk vervangen kunnen worden, vooral als er bij de werving geen specialistische vaardigheden nodig zijn", verklaart ze.

Foto: TomasSereda/Getty Images

Voor sommigen kan de druk om te presteren te veel worden. De Filipijnse Eigher Noceda werkte zeven jaar in Dubai in een salesfunctie. Ze voelde de constante verwachting om langer te werken dan in haar contract stond.

"Ze zullen geen nee zeggen, als je van overwerken houdt", zegt ze. "Als je na zessen wilt blijven, dan is dat aan jou. Als je op zaterdag wil werken, dan zullen ze niet je niet vragen waarom je er bent en voorstellen dat je beter naar huis kunt gaan."

Uiteindelijk realiseerde Noceda zich dat de werkcultuur in Dubai niet voor haar was. "Als je ervan houdt om altijd te werken en de energie hebt om te netwerken en je een slag in de rondte te weken, dan is dit een plek voor jou", zegt ze.

Voor Noceda woog de balans tussen werk en haar privéleven zwaarder. Daarom verhuist\e ze naar Italië, waar ze volgens haar een beter passende werkcultuur vond.

Een cultuur waar niet-uitgesproken verwachtingen belangrijk zijn

Hoogleraar international business Rizwan Tahir van de Rochester Institute of Technology in Dubai verklaart de intense werkcultuur van de stad aan de hand van de "high-context cultuur". Deze cultuur berust sterk op impliciete afspraken en verwachtingen die niet uitgesproken worden, maar waarvan iedereen op de hoogte is.

Dit is precies het tegenovergestelde van de "low-context cultuur" die in landen als Italië heerst. Daar houden werknemers zich precies aan het contract. Volgens Tahir verwachten werkgevers in landen waar veel op context geleund wordt, dat werknemers langer werken, meer verantwoordelijkheden op zich nemen en ook beschikbaar zijn buiten werkuren, zelfs als dit niet in het contract staat.

De hoogleraar geeft aan dat deze cultuur vooral heerst in de private sector in Dubai. Daar bevinden zich de meeste expats, wat deze cultuur in de hand werkt. "De verwachting dat er veel uren wordt gewerkt, zit doorgaans diep in de cultuur. Het zorgt ervoor dat expats de druk voelen om meer te werken om daarmee hun loyaliteit en inzet voor het bedrijf te tonen", legt Tahir uit.

"Tegelijk kan deze cultuur voor expats ook leiden tot misverstanden, veel stress en flinke uitdagingen om de balans tussen werk en leven te onderhouden", aldus Tahir.

Foto: SHansche/Getty Images

Ongeacht de uitdagingen, zullen sommigen graag het offer brengen. Fowler heeft bijvoorbeeld het gevoel dat de beloning veel meer waard is, dan hetgeen hij ervoor moet inleveren. Doordat hij in Dubai werkt, heeft hij nu een sportwagen, leeft hij op zichzelf en kan hij veel reizen. "Ik heb een veel beter leven hier dan ik had in Londen", verklaart hij.

LEES OOK: Deze 7 fouten en misvattingen wil je voorkomen bij je eerste trip naar Dubai, zeggen 2 kenners