Na de nationalisatie van bankverzekeraar SNS Reaal eind januari dit jaar ontstond verwarring en gekibbel over de laatste uitbetalingen aan de vertrekkende top. Was die op per 1 februari nu wel of niet uit dienst?

Dat blijkt uit een reconstructie van de nationalisatie van SNS Reaal door journalisten van Het Financieele Dagblad.

SNS Reaal werd in de nacht van 31 januari genationaliseerd en de overheid was daarmee op 1 februari dit jaar eigenaar van de bankverzekeraar.

In de ochtend van 31 januari sprak een topambtenaar van het ministerie van Financiën al met president-commissaris Rob Zwartendijk. Daarin maakte de ambtenaar duidelijk dat er geen vertrekregeling mogelijk was voor de bestuurstop. Zwartendijk bevestigde dat, aldus het FD.

Opzegtermijn zes maanden: half jaarsalaris mee

Later bleek dat de vertrokken bestuursvoorzitter Ronald Latenstein in februari toch 250 duizend euro had meegekregen. Volgens de commissarissen van SNS Reaal ging het hierbij niet om een vertrekbonus maar om een regeling die te maken had met de contractuele opzegtermijn van zes maanden.

Financiën was woedend en eist sindsdien dat de 2,5 ton alsnog worden teruggevorderd bij Latenstein. Bij de vertrokken financieel topman Ference Lamp was het halve jaarsalaris nog niet overgemaakt, toen de kwestie aan het licht kwam. SNS Reaal heeft de storting aan Lamp vervolgens achterwege gelaten.

Ook bleek er onduidelijkheid te zijn over de datum waarom Latenstein en Lamp uit dienst zijn getreden.  Volgens het ministerie van Financiën moet daarvoor 1 februari als peildatum gelden. De commissarissen van SNS Reaal stelden zich op het standpunt dat de vertrokken topmannen hun opvolgers in februari nog moesten inwerken.

Financiën wil dat ook uitbetaalde salarissen over februari worden teruggestort. De commissarissen van SNS Reaal hebben de twee bestuurders hierop aangeboden hun maandsalaris over februari uit eigen zak te betalen, aldus het FD. Dit heeft voormalig bestuursvoorzitter Latenstein geaccepteerd. Ex-financieel topman Lamp heeft hiervan afgezien.

Lees ook:

SNS mag blijven stunten met spaar- en hypotheekrente

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl