• Het Chinese vastgoedconcern Evergrande betaalde obligatiehouders vrijdag op het nippertje de verschuldigde rente op een dollarlening.
  • Het is de tweede keer in ongeveer een week dat de vastgoedgigant op het randje van wanbetaling balanceert.
  • De Chinese autoriteiten hebben Evergrande publiekelijk berispt.

Het Chinese vastgoedconcern Evergrande slaagde er vrijdag wederom in om een betalingsachterstand te voorkomen. Het betaalde net op tijd rente op een dollarobligatie, meldden de kranten The New York Times en Bloomberg. Beide noemden obligatiehouders die betaald kregen als bron.

De vastgoedgigant heeft een schuld van 300 miljard dollar. Daarvan moet 500 miljoen dollar voor het eind van het jaar afbetaald zijn.

Het bedrijf moest op 29 september 45 miljoen dollar aan obligatierente betalen, maar miste die deadline. Gelukkig had Evergrande een uitlooptermijn van 30 dagen, voordat dit sprake zou zijn van wanbetaling. Het is onduidelijk of het bedrijf het volledige rentebedrag op vrijdag heeft afbetaald.

Evergrande reageerde niet tijdig op Insiders verzoek om commentaar.

Afgelopen week betaalde Evergrande een obligatiecoupon van 83,5 miljoen dollar, ook vlak voor het verstrijken van de betalingstermijn.

Wereldwijd zijn beleggers ongerust door de schuldproblemen van Evergrande, uit vrees voor de gevolgen voor de wereldeconomie als het bedrijf omvalt. Maar de Chinese autoriteiten zijn druk bezig om de schuldencrisis beheersbaar te houden en verzekeren dat de problemen niet uit de hand lopen.

De Chinese regering heeft Evergrande publiekelijk berispt. De overheid heeft het bedrijf gesommeerd de schuldproblemen op te lossen en stelt dat vastgoedontwikkelaars ook schulden die ze in dollars zijn aangegaan, netjes moeten afbetalen.

Deze week meldde persbureau Bloomberg dat de Chinese overheid oprichter en miljardair Hui Ka Yan van Evergrande zou hebben gemaand om eigen geld in te zetten om de schulden van zijn bedrijf te betalen.

LEES OOK: De crisis rond de Chinese vastgoedreus Evergrande dijt uit: deze vastgoedbedrijven zitten ook in zwaar weer