De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent lager op 333,65 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 525,64 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 1,6 procent. Londen daalde 1,3 procent.
President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank waarschuwde dat de economische situatie in de eurozone in de nabije toekomst zwak blijft en dat de crisis nu ook Duitsland raakt. Ook riep Draghi op vaart te zetten achter een hechtere financiële, fiscale, economische en politieke unie. Daarnaast bleek uit prognoses van Brussel dat de economische groei in de Europese Unie volgend jaar lager zal zijn dan verwacht.
Samenwerking
Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na opening 1,9 procent lager. Na de zege van Obama hopen beleggers op een betere samenwerking tussen de Democraten en de Republikeinen. Dat is nodig om te voorkomen dat de Verenigde Staten over de zogenoemde ‘fiscal cliff’ duikelen. De machtsverhoudingen in het Amerikaanse Congres zijn echter niet gewijzigd, waardoor het voor Obama moeilijk blijft wetgeving van de grond te krijgen.
In de AEX stonden postbedrijf PostNL en pakketbezorger TNT Express onderaan met verliezen van circa 5 procent. Uitgever Wolters Kluwer verloor 2,5 procent na publicatie van een tussentijds handelsbericht en een adviesverlaging door KBC. Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders was de grootste stijger met een winst van 2,3 procent.
ING
ING zakte 1,5 procent. De bank en verzekeraar boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 609 miljoen euro, ruim 1 miljard minder dan vorig jaar. De resultaten lagen min of meer in lijn met de verwachtingen van analisten. ING schrapt daarnaast 2350 banen bij verzekeraar Nationale-Nederlanden en het commerciële bankbedrijf.
In Parijs klom BNP Paribas ruim 2 procent. De grootste bank van Frankrijk overtrof de verwachtingen van analisten met een ruimschootse verdubbeling van de winst in het derde kwartaal.
De euro was 1,2760 dollar waard, tegen 1,2818 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,4 procent tot 85,75 dollar per vat. Een vat Brentolie werd ruim 2 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl