,,Het teleurstellende slot van de Amerikaanse beurzen zet de handel in Europa onder druk. Inmiddels wijzen de Amerikaanse openingsindicatoren wel op een herstel van Wall Street. De sterke cijfers van Cisco bieden daarbij steun. Verder loopt het cijferseizoen deze week ten einde. In Amsterdam komen Ahold en SBM donderdag als laatste grote fondsen nog met de resultaten”, aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 332,71 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 519,17 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,6 procent.

Europese stakingsdag

De industriële productie in de eurozone daalde in september met 2,5 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Economen hadden een afname met 1,9 procent voorspeld.

Miljoenen werknemers doen woensdag mee aan de Europese stakingsdag tegen bezuinigingen. De acties vinden vooral in de Zuid-Europese landen plaats, die het hardst zijn getroffen door de crisis en waar de strengste maatregelen worden genomen om er weer bovenop te komen.

RWE

Energieproducent RWE daalde in Frankfurt 0,4 procent ondanks dat het Duitse moederbedrijf van Essent zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogde. Infineon steeg bijna 5 procent. De Duitse chipfabrikant maakt zich op voor moeilijke tijden. De arbeidstijden worden verkort en de investeringen worden teruggeschaald.

In de MidKap ging AMG aan kop met een plus van 1,5 procent. Volgens analisten van ING heeft de metaalspecialist in het derde kwartaal solide resultaten geboekt.

Non-actief

BinckBank zakte 1,4 procent. De internetbroker heeft vijf van zijn acht risicomanagers op non-actief gesteld, onder wie ook het hoofd van de afdeling. Volgens het Financieele Dagblad verdenkt Binck hen ervan regels te hebben geschonden die ze zelf moesten controleren.

De euro was 1,2735 dollar waard, tegen 1,2715 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 85,56 dollar per vat. Brentolie klom 0,3 procent tot 108,60 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl