Met de deal is een wanordelijk faillissement van Cyprus voorkomen, stelde staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) na de zoveelste nachtelijke crisisvergadering van de eurolanden. Dat bankroet dreigde omdat de Europese Centrale Bank (ECB) maandag de geldkraan zou hebben dichtgedraaid voor de wankelende Cypriotische banken als er geen overeenstemming zou zijn gekomen over het reddingsplan.
Het noodplan voorziet in de opsplitsing van de twee grootste banken van het land, waarbij spaartegoeden van meer dan 100.000 euro grotendeels verloren gaan. Kleinere spaartegoeden van Laiki Bank en Bank of Cyprus worden samengevoegd in laatstgenoemde bank, die met behulp van de grotere spaardeposito’s van voldoende kapitaal wordt voorzien. De omstreden heffing op kleine spaartegoeden is daarmee definitief uit de plannen verdwenen.
Chaos
,,De chaos is hiermee afgewend. De rekening wordt volledig neergelegd daar waar de problemen zijn veroorzaakt, bij de twee grootbanken”, stelde Weekers. Volgens presidente Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) legt het akkoord de basis voor een herstel van het vertrouwen in de bankensector. De deal zorgt er volgens haar voor dat belastingbetalers niet op buitensporige wijze meebetalen aan de reddingsoperatie.
De ECB heeft aangegeven dat Cypriotische banken in aanmerking blijven komen voor noodsteun, stelde de Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris. De plannen zouden zonder verdere toestemming van het parlement in Cyprus kunnen worden doorgevoerd, omdat de benodigde wetgeving vorige week al is aangenomen.
Op de financiële markten zorgde het akkoord voor opluchting. De euro klom tot 1,3048 dollar, nadat de koers het grootste deel van vorige week onder de grens van 1,30 dollar had gebivakkeerd. In Azië boekten de effectenbeurzen mooie winsten. In Tokio sloot de Nikkei 1,7 procent hoger dan vrijdag. Toen zorgde de onzekerheid rond Cyprus nog voor een verlies van 2 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl