Een economische unie kan niet bestaan zonder politieke unie. Dat is uiteindelijk het dilemma waar Europa op dit moment voor staat, stelt Dani Rodrik. Hij is hoogleraar internationale politieke economie aan de universiteit van Harvard.

De structurele problemen van de eurozone zijn volgens Rodrik niet aangepakt. De financiële markten van de 18 eurolanden zijn door de schuldencrisis versplinterd geraakt, waarbij er met name een enorme kloof is ontstaan tussen de noordelijke en zuidelijke landen in de muntunie.

Daarom zal de economische groei de komende jaren traag zijn. En dat heeft politieke consequenties, meent Rodrik, omdat het vertrouwen in Europa afneemt. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei van dit jaar zag je daar al tekenen van. Eurosceptische partijen boekten in veel lidstaten zetelwinst.

Om het vertrouwen in de toekomst van de eurozone te herstellen is een sterkere politieke unie noodzakelijk, meent Rodrik. Maar dat gebeurt niet, omdat het geen populaire maatregel is.

Daarom is er geen andere optie dan de landen weer iets van hun autonomie terug te geven. Maar dat betekent dat je deels terugkomt op de één-markt-politiek van de unie.

Bekijk het gesprek dat Rodrik had met MeJudice, het discussieplatform voor economen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl