Het prijspeil in de eurozone is in december voor het eerst in ruim vijf jaar gedaald. De inflatie in de eurolanden kwam vorige maand uit op min 0,2 procent.
Dat blijkt uit een eerste raming die Europees statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd (pdf). De raming komt redelijk overeen met de verwachting van analisten, die in doorsnee uitgingen van een min van 0,1 procent.
Het is voor het eerst sinds oktober 2009 dat er sprake is van deflatie in de eurozone. In november steeg het gemiddelde prijspeil nog 0,3 procent op jaarbasis.
De daling van het prijspeil kwam vooral doordat olie de afgelopen maanden in een hoog tempo steeds goedkoper is geworden. Daardoor lagen energieprijzen ruim 6 procent lager dan in december 2013. De prijzen van voedingsmiddelen stagneerden op het peil van een jaar eerder.
De kerninflatie, waarbij de prijzen van energie en voedings- en genotmiddelen buiten beschouwing worden gelaten, liep op van 0,7 naar 0,8 procent.
Vrees voor deflatie
De daling van de inflatie tot onder het nulpunt voedt de vrees voor deflatie. Dat is een langere periode met prijsdalingen, die een rem kunnen zetten op het herstel van de economie. De Europese Centrale Bank (ECB) zint op maatregelen om de inflatie te stimuleren, zodat die weer richting het nagestreefde peil van bijna 2 procent kan gaan.
Veel economen wijzen echter ook op de gunstige gevolgen van de dalende prijzen. Doordat benzine en andere brandstoffen goedkoper worden, houden consumenten meer geld over. Als dat geld, of een deel ervan, wordt gebruikt voor andere bestedingen kan de economische groei toenemen.
Econoom Nick Kounis van ABN AMRO verwacht niet dat de kerninflatie onder het nulpunt zal dalen, waardoor er volgens hem van echte deflatie geen sprake zal zijn. De ECB lijkt zijn inflatiedoel de komende jaren volgens hem echter met een ruime marge te gaan missen. De kans op nieuwe maatregelen is daarom bijzonder groot.
Opkopen staatsobligaties
Eind 2014 kondigde ECB-president Mario Draghi aan niet uit te sluiten dat de centrale bank vers geld in de economie gaat pompen door staatsobligaties van eurolanden op te kopen.
Dit laatste is tegen het zere been van Duitsland. Want veel politici en economen in Duitsland vinden het principieel verkeerd om de geldpers te gebruiken als middel om de kredietverlening te stimuleren en de economie aan te jagen. Zij vrezen bovendien dat eurolanden die hun begroting niet op orde hebben, op deze manier te makkelijk geholpen worden en zullen talmen met pijnlijke ingrepen.
ECB kijkt naar opkopen staatspapier
Maar Draghi heeft al duidelijk gemaakt niet te streven naar unanimiteit in het bestuur van de ECB. Desnoods wil hij ‘quantative easing’, ofwel monetaire verruiming, zonder steun van de Duitsers in gang zetten.
De Italiaan ziet in niets doen een veel groter gevaar en vreest dat de eurozone belandt in een langdurige periode van gebrekkige economische groei en wellicht dalende prijzen en lonen.
Lees hier meer over hoe de ECB de geldpers aan kan zetten.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl