De Amsterdamse AEX-index sloot 0,6 procent lager op 358,76 punten. De MidKap-index handhaafde zich nog met een plus van 0,1 procent op 637,28 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.

De handel begon dinsdag nog in de plus, maar de positieve standen verdwenen van de borden na het nieuws over de Britse krimp van 0,5 procent. Economen hielden juist rekening met een groei van 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Onrustig

De stemming veerde kort na de negatieve opening van de beurzen op Wall Street even op, toen een positief cijfer over het consumentenvertrouwen in de VS verscheen. De koersen zakten echter al snel weer in.

De stemming was verder onrustig door de reddingsplannen die de Spaanse regering maandagavond presenteerde voor de noodlijdende spaarbanken in het land. Die moeten op zoek naar extra kapitaal en worden, als dat niet lukt, deels genationaliseerd. Analisten vrezen dat de Spaanse regering de kosten van deze operatie onderschat.

Koersen onder druk

Dit zette de koersen van bankaandelen in Europa onder druk. In Amsterdam verloor ING 1,9 procent. In Londen gingen Royal Bank of Scotland en Barclays eveneens achteruit. De Franse banken Société Générale en Crédit Agricole leverden respectievelijk 2,7 en 1,9 procent in, net zoals Deutsche Bank (min 1,6) en Commerzbank (min 2,7 procent) in Frankfurt.

Chipmachinefabrikant ASML boekte veruit de grootste winst in de AEX, met een plus van 4,2 procent. Het aandeel profiteerde van de sterke resultaten die chipmaker Texas Instruments maandagavond presenteerde. Dat Amerikaanse bedrijf profiteerde afgelopen kwartaal sterk van de groeiende vraag naar chips voor onder meer smartphones en zag de omzet en winst sterk stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Positieve cijfers over de uitzendmarkt

Uitzendconcern Randstad profiteerde niet van positieve cijfers over de Nederlandse uitzendmarkt. Volgens brancheorganisatie ABU groeide de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in de laatste weken van 2010 met 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Randstad noteerde 0,5 procent lager. Branchegenoot USG People stond 0,4 procent in de plus.

De euro was aan het einde van de Europese aandelenhandel 1,3625 dollar waard tegen 1,3660 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat ruwe olie daalde met ruim 1,4 procent tot 86,67 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl