- Donderdag kan Nederland stemmen voor de Europese verkiezingen.
- Nederland kan aanspraak maken op 31 zetels in het Europees Parlement, waar 720 zetels te verdelen zijn.
- Er zijn een aantal bijzondere locaties in het land waar je kunt stemmen.
- Lees ook: Boerenorganisatie LTO doet goede zaken in Brussel én zorgde voor substantiële inbreng bij het nieuwe coalitieakkoord in Nederland
Nederland stemt donderdag als eerste EU-land voor het nieuwe Europees Parlement. Dat trekt de aandacht van de rest van Europa – ook omdat Nederland sinds de verkiezingsoverwinning van de PVV geldt als voorloper van een mogelijke Europese ruk naar rechts.
Van de 720 Europarlementariërs kiest Nederland er 31. Vijf jaar geleden werd de PvdA onder leiding van Frans Timmermans royaal de grootste partij. Maar ditmaal liggen de sociaaldemocraten, ook nu ze samen optrekken met GroenLinks, volgens opiniepeilers nek-aan-nek met de PVV van Geert Wilders. Die haalde in 2019 maar één zetel.
Dat de partij van Wilders het nu zoveel beter lijkt te gaan doen, tekent de opkomst van radicaal-rechts in Europa, klinkt het in Brussel. Ook in landen als Frankrijk, Italië en België staan medestanders van Wilders op winst.
De meeste EU-lidstaten stemmen zondag, en pas daarna mag de verkiezingsuitslag worden bekendgemaakt. Toch krijgt Nederland donderdagavond hoogstwaarschijnlijk al een betrouwbaar beeld van de uitslag.
De NOS en onderzoeksbureau Ipsos komen meteen na het sluiten van de stembussen met een zogeheten exitpoll, een peiling onder kiezers die hebben gestemd. Doordat er minder zetels op het spel staan dan bij bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezingen, is het minder waarschijnlijk dat in de werkelijke uitslag nog zetels verschuiven.
Opkomst bij Europese verkiezingen in Nederland rond de 40%
De opkomst bij de Europese verkiezingen in Nederland is nooit hoog. Vijf jaar geleden nam nog geen 42 procent van de kiesgerechtigden de moeite om naar de stembus te gaan. En dat was nog meer dan de keren daarvoor. Diverse Nederlandse lijsttrekkers voor het Europees Parlement vrezen dat de opkomst ditmaal niet heel veel hoger zal zijn.
De formatieperikelen in eigen land leiden mogelijk de aandacht af. De Europese campagne kwam traag op gang, en de lijsttrekkers zijn nauwelijks bekend. Het zijn ook nog eens de derde verkiezingen in Nederland in vrij korte tijd, waardoor er kans op stemmoeheid is. In maart vorig jaar waren de Provinciale Statenverkiezingen, in november die voor de Tweede Kamer en donderdag voor het Europees Parlement.
Stemmen in biobliotheken, wijkcientra, maar ook...in musea en op een loopbrug
Kiezers kunnen donderdag vooral naar bibliotheken, wijkcentra, basisscholen en sportverenigingen gaan om hun stem voor het Europees Parlement uit te brengen. Maar er zijn ook stembureaus op bekende en opvallende locaties.
In Amsterdam zijn het Van Gogh Museum en het Concertgebouw, beide aan het Museumplein, in gebruik als stembureau. Mensen kunnen ook stemmen in de Westerkerk, het Anne Frankhuis, het Olympisch Stadion, concertzaal Melkweg en het Scheepvaartmuseum in de hoofdstad.
In het Gelderse dorp Dinxperlo kunnen mensen stemmen aan de grens, op een loopbrug van een woonzorgcentrum. Het ene deel van het gebouw staat in Nederland, het andere deel in Duitsland. Het stembureau is zowel vanuit Duitsland als vanuit Nederland bereikbaar. "Hoe speciaal is het, dat je je stem voor Europa op deze bijzondere locatie kunt uitbrengen. Op een grens die in het dagelijks leven geen grens meer is. Een prachtig symbool voor de samenwerking waar de Europese Unie voor staat", aldus burgemeester Anton Stapelkamp. Ook in het Brabantse Castelre staat een stembureau aan de grens, in Café In Holland.
Dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem is ook een stembureau. De stembussen staan tussen 09.00 en 18.00 uur bij de pinguïns.
In Rotterdam kunnen kiezers onder meer naar het Maritiem museum, theater De Doelen en ziekenhuis Erasmus MC.
Den Haag gebruikt onder meer de tijdelijke Tweede Kamer, het informatiecentrum over de renovatie van het Binnenhof, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Kunstmuseum en de Pier van Scheveningen als stembureaus.
Kiezers in Utrecht kunnen naar de Domkerk gaan. Nijmegenaren kunnen terecht in poppodium Doornroosje en in stadion De Goffert van voetbalclub NEC. In Arnhem rijdt een trolleybus uit 1949 rond als mobiel stembureau. De Prinsenhof in Delft, waar Willem van Oranje in 1584 werd doodgeschoten, is ook een stembureau.