- Europese techstartups haalden volgens investeringsplatform Seedblink dit jaar net iets meer dan 100 miljard euro aan financiering op.
- Dat is minder dan in topjaar 2021, maar het platform spreekt desondanks van een ‘Great Tech Reset’ van Europa.
- Jonge, Europese techbedrijven halen namelijk steeds vaker geld dicht bij huis op en zijn zo minder afhankelijk van de VS of Azië.
- Lees ook: Dit zijn 4 belangrijke trends in zorgstartups in 2022, nu de geldstroom van durfkapitalisten plotseling afneemt na de pandemie
Europese startups in de techsector halen dit jaar naar verwachting in totaal net iets meer dan 100 miljard euro aan financiering op. Dat blijkt uit een inventarisatie van investeringsplatform SeedBlink en financieel onderzoeksbureau Horváth.
Het totaalbedrag dat met financieringsrondes werd opgehaald kwam 16 procent lager uit dan in topjaar 2021. Toen werd er nog bijna 119 miljard opgehaald door techstartups in Europa. Ondanks het dipje zien de onderzoekers een gouden toekomst voor Europese startups. Ze spreken van een ‘Great Tech Reset’ voor Europa.
“De Europese techsector vindt steeds vaker financieringsmogelijkheden dicht bij huis, zodat de sector binnen Europa groei kan realiseren en niet afhankelijk is van de VS of Azië”, verklaart Andrei Dudoiu, managing partner van SeedBlink.
Dat er ondanks de Russische inval in Oekraïne, hoge inflatie en economische tegenwind alsnog meer dan 100 miljard euro kon worden opgehaald is een teken van die sterkere positie van het techklimaat in Europa.
Ondanks de daling ten opzichte van vorig jaar blijft het totale bedrag aan financiering hoger dan in 2019 en 2020.
Grote deals goed voor ruim 50 procent van kapitaalverstrekking
Er waren dit jaar minder grote investeringsrondes, maar dergelijke grote deals zijn volgens Seedblink nog steeds goed voor meer dan 50 procent van het verstrekte kapitaal.
Durfinvesteerders steken vooral geld in fintech, software, gezondheidszorg, energie en mobiliteit. Seedblink signaleert een 'duidelijk momentum' voor duurzame startups. Europa haalt de Verenigde Staten in qua investeringen door durfinvesteerders en is de op één na snelstgroeiende regio ter wereld voor 'impact startups'.
Duurzame startups waren in 2022 goed voor 40 miljard euro aan groeigeld (68 miljard in 2021).
Bedrijven die kapitaal ophaalden, waren onder meer FNZ, The Access Group, Northvolt en Checkout.com. Seedblink zelf is sinds kort ook vertegenwoordigd in Nederland na de overname van de Rotterdamse crowdfundpionier Symbid. Die combinatie moet het voor investeerders en bedrijven in zowel West- en Oost-Europa aantrekkelijker maken om groeigeld te verschaffen en op te halen.