- Alle zes Engelse clubs hebben zich teruggetrokken uit de Super League na grote druk van eigen fans.
- Daarmee wankelt de tegenhanger van de Champions League al twee dagen na de aankondiging.
- De KNVB staat open voor een dialoog, zegt de bond in een reactie.
Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur hebben zich teruggetrokken uit de Super League.
Daarmee hebben de Engelse topclubs, onder grote druk van de eigen fans, de aanzet gegeven tot het omverwerpen van de Super League, nog geen twee dagen nadat het fenomeen van de grond was gekomen.
De European Super League gaat zich nu richten op het “hervormen van het project”, laten de overgebleven clubs in een verklaring weten.
“Gezien de omstandigheden zullen we nadenken over de meest geschikte stappen om het project te hervormen, met altijd in ons achterhoofd het streven om onze fans de best mogelijke ervaring te bieden, terwijl we tegelijkertijd de solidariteitsbijdragen voor het gehele voetbal zullen verbeteren”, staat in de verklaring.
De overgebleven clubs zijn Real Madrid, Atlético Madrid, FC Barcelona, AC Milan, Internazionale en Juventus.
Chelsea bezweek als eerste onder de woede van de eigen aanhang, die dinsdag bijkans het stadion Stamford Bridge afbrak. De club liet via informele bronnen weten er mee te stoppen.
Daarna trok ook Manchester City zich terug. "Manchester City Football Club kan bevestigen dat het formeel de procedures heeft gestart om zich terug te trekken uit de groep die plannen ontwikkelt voor een Europese Super League", meldde de koploper van Engeland in een korte verklaring.
In Spanje kwamen toen al de geluiden dat Atlético Madrid er genoeg van had, gevolgd door Arsenal.
Onderonsje van twaalf rijke clubs
Eerder al had Liverpool te maken gekregen met het ongekende sentiment van de eigen fans, die de club in de loop der jaren en ondanks veel dieptepunten nooit in de steek hadden gelaten. Maar de Super League, een soort van besloten onderonsje van twaalf rijke clubs uit Europa, stuitte op grote weerstand.
Aanvoerder Jordan Henderson van Liverpool nam openlijk en officieel afstand van deelname van zijn club aan de nieuw op te richten Super League. "We willen deze competitie niet. We willen niet dat het gaat gebeuren."
De geblesseerde international zei namens de voltallig spelersgroep van de Engelse kampioen te spreken. De voetballers toonden zich daarmee solidair met hun fans, die een dag eerder bij het stadion op Anfield al massaal hadden gedemonstreerd tegen de Super League.
Nieuwe opzet van de Champions League
De Europese voetbalwereld reageerde aanvankelijk totaal verbijsterd op de stap van 'de twaalf.' Men voelde zich verraden, net nu zou worden besloten tot een nieuwe opzet van de Champions League.
Al snel volgde de politiek, met de in Engeland al met juridische stappen dreigende premier Boris Johnson. Ajax had zich al van het project gedistantieerd, net als de Duitse topclubs, en Paris Saint-Germain uit Frankrijk.
Johnson toonde zich dinsdagavond blij met het besluit van Manchester City en Chelsea . "Dit is de enige juiste beslissing die ze kunnen nemen", zei de premier, die tegen het plan heeft geageerd. "Ik hoop dat de andere clubs snel volgen."
"Clubs onderzoeken nu hoe ze onder de gesloten contracten van de Super League uit kunnen komen", sprak een ingewijde. "Het kan nog wel een paar dagen duren voordat dit allemaal is opgelost. Maar de clubs realiseerden zich dat ze afstand hadden genomen van de mensen die hun het dierbaarst zijn, de eigen supporters. De enorme maatschappelijke betekenis van instituten als Liverpool en Manchester United dreigt te verdwijnen. Zover laten de clubs het niet komen."
Kritiek op het plan was onder meer dat er volgens Amerikaans model vrijwel geen promotie/degradatie in voorkwam, en dat het een zware wissel zou trekken op de nationale competities. Die zouden voor clubs uit de Super League nauwelijks nog van belang zijn, omdat ze zich toch niet meer voor het internationale circuit zouden hoeven te kwalificeren.
KNVB wil dialoog
De KNVB staat open voor een dialoog met de clubs die zich terug hebben getrokken. "We hebben altijd gezegd dat we alle lijnen open willen houden", zegt de bond in een korte reactie tegen persbureau ANP.
"Uiteraard zijn we bereid de dialoog zo snel mogelijk weer aan te gaan."
Bij de delegatie op het congres van de UEFA in Montreux is er geen verbazing over de ontwikkelingen. "Niemand was blij met deze Super League", zegt een woordvoerder. "Alleen die paar mensen die het zelf hebben bedacht."
"Vanaf begin waren er enorme protesten", aldus de KNVB. "Uit alle geledingen van de voetballerij, van de fans, maar ook van regeringsleiders uit meerdere landen en zelfs van het koninklijk huis (prins William) in Engeland. Vermoedelijk heeft dat alles de doorslag gegeven.
Volgens onvebestigde berichten staan de topmannen van Juventus (Andrea Agnelli), Manchester United (Ed Woodward) en Real Madrid (Florentino Perez) op het punt van opstappen bij hun clubs. Zij waren de afgelopen dagen het gezicht van de Super League.
Lees meer over voetbal:
- Lionel Messi zou in 4 jaar tijd €511 miljoen hebben verdiend bij Barcelona – daardoor zit de club van Ronald Koeman nu diep in de schulden
- Maradona leefde als een miljonair, maar zijn vermogen bedroeg aan het eind van zijn leven nog niet eens een half miljoen
- Ryan Babel is vastgoedmagnaat – en 7 andere voetballers die het ver schoppen als ondernemer
- 5 dingen die je misschien nog niet wist over Vivianne Miedema, topscorer aller tijden van het Nederlands vrouwenelftal
- Deze 9 voetballers gingen zakelijk ten onder