• Fintechbedrijven haalden in 2021 wereldwijd een recordbedrag van 125 miljard dollar aan groeifinanciering op, maar de investeringen in de sector zijn dit jaar ingezakt.
  • Onder meer Europese neobrokers die afhankelijk zijn van de beurshandel, moeten flink bezuinigen nu de financiering opdroogt, zeggen bronnen tegen Insider.
  • Voor startups die geen nieuwe financiering kunnen aantrekken, is het “alle hens aan denk”, vertelde een investeerder aan Insider.
  • Lees ook: Investeringen van durfkapitalisten in Nederlandse startups en scale-ups beginnen af te vlakken

Europese fintechbedrijven staan voor een winter vol uitdagingen, nu de sector te kampen heeft met dalende handelsvolumes op financiële markten en een gebrek aan investeringen, zeggen bronnen uit de sector tegen Insider.

Fintechbedrijven die zich op de consumenten richten, met beursapps of apps voor geldzaken en financiële planning, kenden een geweldig 2021, met een forse groei van investeringen van durfinvesteerders. Maar dit jaar is dat omgeslagen.

Het opdrogen van financiering heeft het voor veel fintechs moeilijk gemaakt om groeigeld op te halen en dat heeft ook geleid tot een tweedeling in de markt van bedrijven waarin wel en waarin niet geïnvesteerd wordt, vertelt een in Londen gevestigde durfinvesteerder aan Insider.

“Voor bedrijven die geen financiering kunnen vinden, ongeacht de waardering, wordt het echt vechten,” zegt een andere durfinvesteerder. “Ze kunnen afschalen, in het personeelsbestand snijden om te proberen winstgevend te worden en daarbij te bezuinigen op productinnovatie of technologie. Of ze proberen de storm te overleven, waardoor fusies en overnames een voor de hand liggende optie worden.”

De Duitse neobroker Trade Republic is een opmerkelijk voorbeeld van een bedrijf dat in 2022 financiering heeft opgehaald, maar tegen minder gunstige voorwaarden, terwijl het in Londen gevestigde Freetrade onlangs moeite had om een externe financieringsronde op te zetten en in plaats daarvan koos voor een converteerbare lening en zijn achtste crowdfundingronde.

Een andere Europese speler, Bux, heeft ook moeite gehad om nieuwe financiering te krijgen in 2022 en was de afgelopen maanden verwikkeld in overnamegesprekken met de door Tiger Global gesteunde Amerikaanse speler Public.com, meldde Insider afgelopen maand.

"Iedereen worstelt met de dalende handelsvolumes en veel van deze bedrijven hebben hoge waarderingen uit vorige financieringsrondes, maar een veel lagere groei dan verwacht", zegt een andere Londense durfinvesteerder.

Diverse partijen zijn naar verluidt geïnteresseerd in Europese financiële en beursapps. Dat zou onder meer gelden voor Japanse bedrijven en zelfs cryptobedrijven die op zoek zijn naar gereguleerde financiële partijen om hun aantrekkingskracht bij overheidsinstanties te vergroten, aldus een venture capital-investeerder tegenover Insider.

Marktconsolidatie zal worden gedreven door discussies rond de waardering van fintechbedrijven, vertelt een fintechinvesteerder aan Insider.

Veel huidige spelers konden groeien en producten ontwikkelen in tijden van hoogconjunctuur, toen het aantrekken van financiering goedkoop was. Maar nu zijn ze niet langer in een positie om te profiteren van investeerders die onbeperkt geld willen steken in beursbrokers. Al liggen er voor de langere termijn wel kansen met een groeiende groep particuliere beleggers die toegang heeeft tot handelsapps voor de beurs.

LEES OOK: Investeringen in Nederlandse techstartups en scaleups dalen in tweede kwartaal: afkoeling in lijn met rest Europa