De EU-leiders ‘nemen kennis’ van de tijdelijke uitzondering op Amerikaanse staal- en aluminiumheffingen voor Europa maar roepen Amerika op de uitgestelde maatregel permanent te schrappen.
In een verklaring op hun top in Brussel zeggen de 28 het besluit van de Verenigde Staten te betreuren. “Deze maatregelen kunnen niet worden gerechtvaardigd en zijn een ongepast middel tegen het echte probleem van overcapaciteit.”
De EU weet volgens diplomatieke bronnen nog steeds niet precies wat haar boven het hoofd hangt. De leiders wachtten donderdagnacht tot 1 uur tevergeefs op een officieel bericht uit Washington.
President Donald Trump lijkt zijn pijlen vooral op China te richten. Wat hij verwacht van de EU is onduidelijk.
EU houdt alle opties open
Volgens de Belgische premier Charles Michel voert Trump de druk op om de EU “met een revolver op ons hoofd’’ tot onderhandelingen te dwingen. “Dat is een vreemde manier om met een partner om te gaan.’’ Trump verwijt de EU onder meer te hoge invoertarieven op Amerikaanse auto’s.
In de verklaring wijzen de leiders op het belang van dialoog tussen de transatlantische partners en internationale afspraken via de Wereldhandelsorganisatie. "Vrije en eerlijke handel is een van de machtigste motoren voor economische groei.''
Ook zeggen ze de Europese Commissie volledig te steunen bij alle stappen die ze neemt voor het Europese handelsbelang. Brussel heeft al een reeks tegenmaatregelen voorbereid. EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel), die deze week in Washington overleg voerde met de Amerikaanse minister Wilbur Ross, twitterde vrijdagochtend dat "de EU alle opties openhoudt''.
Trump richt zich op China
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde donderdag importheffingen ter waarde van 50 miljard dollar (ruim 40 miljard euro) aangekondigd op Chinese producten. Daarmee wil Trump de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken van China aanpakken.
Op welke producten de tarieven worden geheven, is nog niet bekend. Het Amerikaanse handelsagentschap heeft twee weken de tijd gekregen om een lijst op te stellen van producten die daarvoor in aanmerking komen. Het zou met name om technologie- en telecomproducten gaan omdat Chinese bedrijven in die sectoren op volgens de VS oneerlijke wijze belangrijke patenten in handen hebben gekregen.
Verder wil de Amerikaanse overheid aankopen van Chinese bedrijven in de VS beperken. Ook kondigden de Amerikanen een klacht tegen Chinese handelspraktijken aan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO)