De Europese gasprijzen op de groothandelsmarkt zijn aan het begin van het nieuwe jaar verder gedaald als gevolg van het zachte winterweer. Daardoor zijn de gasvoorraden in Europa nog goeddeels op peil.

De prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende beurs in Amsterdam daalde maandagochtend tot 70,30 euro. Europees gas was in februari vorig jaar voor het laatst zo goedkoop, voor het begin van de oorlog in Oekraïne. De gasprijs liep later op maandagochtend wel weer iets op tot 73 euro.

Sinds begin december is de gasprijs ruwweg gehalveerd. Het record werd afgelopen zomer bereikt met 345 euro. Die piek werd veroorzaakt nadat Rusland de leveringen had stopgezet.

Het zachte weer drukt het gasverbruik. Rond de jaarwisseling waren er in Duitsland regionale temperaturen van boven de 20 graden. Ook in Nederland was het uitzonderlijk zacht.

Gasprijzen dalen al langer

De gasprijzen op de groothandelsmarkt dalen al sinds eind augustus, toen ze een hoogtepunt van ruim 342 euro per megawattuur bereikten. Hieronder zie je hoe dat eruitziet.

Gasprijzen - Dutch TTF Natural Gas Futures - op de groothandelsmarkt. Grafiek: theice.com.
Gasprijzen - Dutch TTF Natural Gas Futures - op de groothandelsmarkt. Grafiek: theice.com.

Veel klanten van energieleveranciers zullen op korte termijn nog niet veel merken van de daling van gasprijzen op de groothandelsmarkt. Het gros van de energieleveranciers werkt momenteel met variabele contracten. Hierbij worden de prijzen per maand of zelfs kwartaal aangepast. Hierbij wordt een gemiddelde van de inkooptarieven van gas en stroom in de periode voorafgaand aan de prijsaanpassing meegenomen.

Grote energiebedrijven zoals Vattenfall en Essent hebben voor januari 2023 nog een verhoging van de marktprijzen voor gas en stroom aangekondigd. Eneco verlaagt zijn tarieven voor gas en stroom.

Daling gasprijzen loont bij dynamisch energiecontract

Huishoudens met een dynamisch energiecontract voelen veranderingen van de groothandelsprijzen wel direct. Bij dit soort contracten worden prijzen op dag- en soms zelfs uurbasis aangepast. Energieleveranciers in deze branche berekenen prijzen op de groothandelsmarkt direct door in hun tarieven voor klanten.

Sinds 1 januari 2023 is er sprake van een prijsplafond voor gas en stroom in Nederland. De tarieven die klanten in de praktijk betalen, worden hierbij afgetopt tot maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit geldt tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Daarboven betalen klanten de marktprijs van de energieleverancier, maar dit wordt wel op een speciale manier gemeten, waarbij de jaarafrekening een grote rol speelt.

LEES OOK: Dit mag je in januari per dag aan gas en stroom verbruiken onder prijsplafond voor energie