- De Europese gasprijs is door de onrust in Israël verder opgelopen naar het hoogste niveau in vier maanden.
- Op de Amsterdamse gasbeurs wordt nu 45,55 euro per megawattuur neergeteld.
- Die prijs is nog wel ver verwijderd van de piek van vorig jaar.
- Lees ook: Energieprijzen in oktober: zo groot zijn de verschillen bij gas en stroom voor variabel en 1 jaar vast
De Europese gasprijs is dinsdag verder opgelopen naar het hoogste niveau in vier maanden.
Een dag eerder schoot de prijs al omhoog door de gevechten tussen Israël en de Palestijnse militante groepering Hamas. Door de onrust in de regio had de Israëlische regering het Amerikaanse energiebedrijf Chevron verzocht om de aardgasproductie op het zogeheten Tamar-platform, een belangrijk aardgasveld voor de kust van Israël, stil te leggen.
Op de Amsterdamse gasbeurs steeg dinsdag de prijs voor leveringen in november met 3,6 procent tot 45,55 euro per megawattuur. Dit volgt op een stijging van 15 procent op maandag.
De huidige gasprijs ligt nog wel ver onder het piekniveau van de energiecrisis vorig jaar. Ruim een jaar geleden stond er nog 198 euro op de borden en eind augustus was dit zelfs ruim 292 euro.
Groothandelsprijs gas, met levering november
Door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten stijgt het aanbodrisico. Dit gebeurt op een precair moment, aan de vooravond van het stookseizoen op het noordelijk halfrond.
Gasleveringen uit Israël naar Egypte zijn met 20% gedaald na sluiten gasveld
Volgens Egyptische overheidsfunctionarissen zijn de gasleveringen uit Israël naar Egypte met ongeveer 20 procent gedaald na het sluiten van het Tamar-gasveld.
Egypte was juist van plan om de export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) naar Europa te hervatten na de zomerperiode, maar wacht volgens de overheidsfunctionarissen nu eerst de impact van de leveringsverstoringen in Israël af.
Ondanks dat de Europese gasvoorraden voor de winter bijna volledig vol zitten en de industriële vraag naar gas nog altijd ver onder het historische gemiddelde ligt, blijft de Europese gasprijs extreem gevoelig voor veranderingen in het aanbod. Dat komt doordat de Russische gasleveringen aan Europa sinds vorig jaar bijna volledig zijn weggevallen. De tekorten moeten worden aangevuld met lng uit andere delen van de wereld.
Vorige week ging de gasprijs ook al omhoog, nadat personeel in Australische lng-fabrieken van Chevron had aangekondigd het werk opnieuw neer te leggen om onder meer een hoger loon af te dwingen. Vorige maand gebeurde dit ook al.
Bovendien werd afgelopen weekend een lek ontdekt in een pijpleiding tussen Finland en Estland.
Ook laten weersvoorspellingen zien dat de temperaturen in Noordwest-Europa vanaf volgende week waarschijnlijk gaan dalen, waardoor meer huishoudens mogelijk de verwarming zullen aanzetten.
Het IEA waarschuwt voor verdere schommelingen van de gasprijs, maar de vraag zal wel matigen
Daarnaast waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ervoor dat de lage industriële vraag naar gas en de grote voorraden nog steeds geen garantie zijn voor stabiele prijzen komende winter. Zo blijft het aanbod krap. "Het risico van prijsvolatiliteit, vooral in het geval van een koude winter, is reden tot zorg", aldus het IEA.
De groei van de vraag naar gas zal volgens de onderzoekers de komende jaren wel afnemen, na de ongekende expansie van het afgelopen decennium. Het IEA verwacht tot 2026 een jaarlijkse vraagtoename van 1,6 procent per jaar. Tussen 2017 en 2022 was dat nog 2,5 procent per jaar.
De groeivertraging komt door een lager gasverbruik in de VS en Europa, als gevolg van een toenemend gebruik van duurzame energiebronnen als wind- en zonne-energie en een efficiënter energiegebruik.