- Volgens branchegroep Gas Infrastructure Europe hebben de gasreserves in de EU 90 procent van hun opslagcapaciteit bereikt.
- De hoge voorraden helpen om de recente sterke stijging van de gasprijs te beperken.
- Dat is goed nieuws, want de gasmarkt bleek deze zomer zeer gevoelig voor verstoring van de gasleveringen.
- Lees ook: Zo hoog kan de energiebelasting voor gas en stroom uitvallen: mix van je verbruik maakt veel uit
De gasvoorraden in Europa zitten al bijna vol. Volgens de laatste gegevens van branchegroep Gas Infrastructure Europe bereikten de gasreserves in de regio 90 procent van hun opslagcapaciteit op 19 augustus. Europa loopt daarmee ruimschoots voor op zijn doelstelling. De Europese Unie streefde ernaar om dat opslagniveau op 1 november te bereiken.
De hoge voorraden helpen om de recente sterke stijging van de gasprijs te beperken. Eerder deze maand werd gas nog flink duurder door zorgen over mogelijke verstoringen van de aanvoer van Russisch gas, dat via Oekraïne nog steeds aan Europa wordt geleverd. De gasprijs liep daardoor op tot het hoogste niveau sinds begin december vorig jaar.
De prijs van gas voor levering in september schommelde woensdagochtend op de Amsterdamse gasbeurs rond 38 euro per megawattuur. Dat is ongeveer het laagste niveau in twee weken tijd. Eerder deze maand bedroeg de prijs voor de brandstof nog ruim 40 euro. Dinsdag werd gas 4,7 procent goedkoper. Dat was de grootste prijsdaling sinds juni.
Leveringszekerheid aardgas voor Europa is groter risico
De gasmarkt is deze zomer zeer gevoelig gebleken voor verstoringen van de leveringen. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Europa geprobeerd los te komen van Russisch gas. Maar landen als Slowakije en Oostenrijk ontvangen nog altijd gas uit Rusland, via de pijpleiding die door Oekraïne loopt.
De overeenkomst tussen de Russische en Oekraïense staatsenergiebedrijven voor deze doorvoer, die in 2019 werd getekend, loopt echter eind dit jaar af. Oekraïne wil het gascontract met Rusland niet verlengen en Europa is druk op zoek naar een alternatief voor die laatste Russische gasstromen.
Ook gaat Noorwegen, de grootste gasleverancier van Europa, een periode van gepland zwaar onderhoud in, waardoor handelaren op scherp staan. "Elke verstoring of ongeplande verlenging van het onderhoud zal waarschijnlijk gepaard gaan met een nerveuze reactie van de markt", waarschuwde energie-analist Christoph Halser van Rystad Energy.