- De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens over een gezamenlijk plan voor de gasvoorziening in de winter.
- Een noodplan van de Europese Commissie voorziet in een vrijwillige reductie van het gasverbruik met 15%.
- Mocht er een crisis ontstaan, dan nemen de leiders van de EU-landen samen de beslissing over verplichte reductiedoelen.
- Lees ook: Inkoopprijzen energie stijgen met 30%: reken maar op hogere energierekening deze winter
De 27 EU-landen zijn het eens geworden over gasbesparingen de komende maanden die moeten voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen zonder verwarming komen te zitten als Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien. “Het bleek toch geen onmogelijke missie te zijn”, tweet het Tsjechische EU-voorzitterschap.
Het noodplan voorziet erin dat de lidstaten tussen augustus en maart vrijwillig 15 procent minder gas verbruiken.
Zo moet worden voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen de komende winter letterlijk in de kou komen te staan indien Rusland de gastoevoer verder of helemaal afsluit.
Daarnaast wordt er een mechanisme ingesteld dat een waarschuwing afgeeft als er in de EU als geheel een gastekort dreigt te ontstaan. Dan kunnen doelstellingen voor gasbesparing verplicht worden gesteld. Die verplichte besparingen kunnen alleen worden afgedwongen door de Europese Raad, niet door de Commissie.
De lidstaten kunnen wegens bijzondere omstandigheden vragen te worden uitgezonderd van verplichte maatregelen, zoals de eilandstaten Cyprus en Malta, die niet zijn aangesloten op gasnetwerken van andere landen.
Een uitzondering kan ook worden aangevraagd als een land, zoals België, vooral een doorvoerland is. Daar blijft maar een kwart van het ingevoerde gas in het land zelf, terwijl de overige 75 procent wordt doorgesluisd naar buurlanden.
Ook landen waar de gasopslagcapaciteit voor de komende winter al is gevuld, zoals Polen, of waar gas de belangrijkste grondstof is voor cruciale industrieën, kunnen worden ontzien.